Home / U FOKUSU / EU nakon blokade „Južnog toka“, zaustavlja i drugi projekat od velikog značaja koji prolazi kroz Srbiju, a dogovoren sa Kinezima…

EU nakon blokade „Južnog toka“, zaustavlja i drugi projekat od velikog značaja koji prolazi kroz Srbiju, a dogovoren sa Kinezima…

radnik- lopata- bager- gradnja- građevina

 

 

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge izmedju Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta „Jedan pojas, jedan put“, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa.

Evropski zvaničnici izjavili su za da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

„Službe komisije procenjuju usklađenost projekta sa zakonima EU. U toku je dijalog s nacionalnim vlastima“, izjavila je portparolka Evropske komisije.

Brza pruga, duga 350 kilometara, koja bi povezala glavne gradove Srbije i Mađarske, predviđena je projektom kineskog predsednika, vrednim 900 miliona dolara, čiji je cilj izgradnja infrastrukture i povezivanje Kine s Evropom, Bliskim istokom i Afrikom.

Istraga Evropske komisije je više usmerena na Mađarsku, pošto kao članica EU mora strogo da se pridržava evropskih zakona o nabavkama, dok za Srbiju, kao kandidata za članstvo, važe blaža pravila, navodi FT.

Nepoštovanje evropskih zakona o tenderu može biti kažnjeno novčanim kaznama i nalogom da se sprovedu procedure kojima bi se poništile povrede propisa.

„Ako se ispostavi da su Mađari dodelili ugovor o javnim radovima određene veličine bez tendera, onda će naravno prekršiti zakone EU“, izjavio je visoko evropski zvaničnik.

Za mađarski deo železnice do sada nije objavljen nikakav ugovor, ali sporazum Mađarske i Kine od prošle godine predviđa da kompanije koje odrede dve vlade treba da „sarađuju u razvoju“ projekta.

Mađarska vlada je saopštila da je potpisala sporazume s Kinom, uključujući aneks u kojem se objašnjava na koji način je projekat usaglašen sa zakonima EU, posle konsultacija s Briselom.

Brza pruga, kojom bi vreme putovanja izmedju srpske i mađarske prestonice bio skraćen sa osam na tri sata, ima veliki značaj i zato što je deo ekspresne linije kopno-more koja bi povezala Kinu s grčkom lukom Pirej koju su Kinezi kupili.

Peking se o izgradnji te linije dogovorio s Mađarskom, Srbijom i Makedonijom 2014.

(RTV.rs)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …