Home / U FOKUSU / Evo koja svetska sila je znala da će doći do puča i zašto je o tome ćutala..

Evo koja svetska sila je znala da će doći do puča i zašto je o tome ćutala..

500Bivši generalni direktor Al Džazire i predsednik Al Shark Foruma Vadah Kanfar tvrdi da su Amerikanci ranije znali da će u Turskoj biti izveden pokušaj vojnog udara.

Komentirajući neuspeli pokušaj vojnog udara, rekao je kako “vojni udar takvog obima nije moguće izvesti, a da se prethodno o tome ne obavesti ili posavetuje sa SAD”.

“Ne smemo zaboraviti da je Turska članica NATO i da se u turskoj bazi Indžirlik nalaze američke snage. Znamo da u toj bazi postoje određeni problemi i da turski oficiri tamo imaju svoje američke kolege. Smatram da su Amerikanci ranije znali za vojni udar, ali da su se držali po strani. SAD je zauzeo stav tako da bi imali koristi ukoliko udar uspe, a da bi mogli zadržati neutralnu poziciju ukoliko udar bude ugušen”, kazao je Kanfar za agenciju Anadolija.

Izjave američkog državnog sekretara Džona Kerija da SAD nemaju nikakve veze s pokušajem državnog udara u Turskoj Kanfar je ocenio očekivanom diplomatskom retorikom.

“Izjava koju je Keri dao u prvim satima pokušaja vojnog udara nije bila sasvim precizna. Tek kasnije su američki predsednik Barak Obama i drugi zvaničnici iz Vašingtona jasno poručili kako podržavaju legalnu i legitimnu vlast u Turskoj”, kazao je Kanfar.

Zakasnele i nejasne reakcije Evrope

Ukazujući na višegodišnju praksu Evrope da politički i medijski turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i tursku vladu predstavi kao diktatorsku, Kanfar je rekao kako su zakasnele i nejasne reakcije Evrope na pokušaj vojnog udara u Turskoj najbolji pokazatelj da Evropa ne želi da Turska nastavi putem kojim ide na čelu s Erdoganom.

“Svi smo videli da su zapadni mediji i političari bili u nedoumicama tokom pokušaja vojnog udara. Umesto jasnih osuda puča, videli smo neozbiljne izjave, kojima se kupovalo vreme kako bi se dalo vremena za uspeh puča”, kazao je Kanfar.

Izrazivši uverenje da bi stav Evrope bio pozitivan da je puč uspeo, Kanfar je rekao da su iz većine zapadnih zemalja i komšiluka poruke osude puča počele stizati tek kada se videlo da će narod zaustaviti pučiste.

Dodao je da se Evropa bojala zauzeti jasan stav, jer bi se haos u Turskoj direktno odrazio i na njene interese preko izbegličke krize, terorističkih pretnji i na druge načine.

Istorijska prekretnica

Naglasivši kako je pokušaj puča u Turskoj pokazao da nasuprot ideološkim i drugim podelama u celoj regiji, postoji i opštedruštveni konsenzus i svest naroda izgrađena na demokratskom iskustvu, Kanfar je kazao kako je pokušaj puča u Turskoj i način na koji je ugušen istorijska prekretnica za Tursku i celu regiju.

“Poslednja dešavanja su istorijska prekretnica. To je prekretnica koja će pripremiti rađanje nove Turske. Ova dešavanja su porođajni bolovi nove ere političkog i nepolitičkog života u Turskoj”, rekao je Kanfar.

Ocenivši aktuelna dešavanja u Turskoj kao “borbu starog i novog”, on je kazao da je na sceni pobeda nove nad starom erom.

“Pobeda ove nove ere došla je na leđima naroda i neviđenog društvenog konsenzusa. Budućnost Turske je u sigurnim rukama koje je grade kao republiku demokratskih načela. One stare strukture i njihova vojska su ostali bez ikakve veze s narodom. Drugim rečima, te stare strukture još žive u prošlosti i nisu svesne da su ostale bez svih uporišta u turskom društvu”, kazao je Kanfar.

Ukazujući na činjenicu da demokratija predstavlja nerazdvojni deo života društva i čoveka, Kanfar je rekao da je turski narod to shvatio te je dodao da je to izuzetno važna smernica i za druge narode u regiji.

Važna lekcija za sve

Osvrnuvši se na moguće posledice neuspelog vojnog udara u Turskoj, Kanfar je kazao kako države svoju spoljnu politiku uglavnom kreiraju na bazi interesa te je dodao da je u poslednje vreme to slučaj i sa Turskom, a da su normalizacije odnosa s Rusijom i Izraelom potvrda tog mišljenja.

Naglasivši da je sprečavanje puča ojačalo legitimitet Erdogana i vlade u Turskoj i da je otklonilo nesuglasice između naroda i vlasti, Kanfar je izrazio uverenje da će Erdogan dobro iskoristiti ovaj momentum i demokratiju postaviti na stabilne temelje koji u budućnosti neće biti predmet rasprava.

Kanfar smatra da će u kreiranju spoljne politike Turska voditi računa o tome ko je kako gledao i reagovao na pokušaj puča, jer je i to pokazalo ko je prijatelj Turske, a ko nije.

Još je rekao kako pokušaj puča i način na koji je on ugušen u Turskoj treba biti važna lekcija i za ceo arapski svet.

Ukazujući na to kako je narod koji je uvjeren u ispravnost demokratskih načela hrabro stao pred jednu od najmoćnijih vojski sveta i pokazao da je njegova volja iznad svake vojne sile, Kanfar je kazao kako je turski narod dao konkretnu lekciju celom arapskom svetu.

(Al Džazira)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …