Home / U FOKUSU / Evo za koju se mučevinu radnici u „Fijatu“ bore… Vučić i Brnabić: Alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga!

Evo za koju se mučevinu radnici u „Fijatu“ bore… Vučić i Brnabić: Alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga!

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija prihvatili su danas odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i „Nezavisnosti”, da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.
brnabic- vucic
Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je novinarima u Kragujevcu posle sastanka sa radnicima druge smene da radnici neće prekinuti štrajk dok od poslodavca ne dobiju ponudu za četiri zahteva, koja bi odgovarala štrajkačima.

„Minimum ponude poslodavca je da se u organizaciji rada primenjuju najviši standardi grupacije Fijat. Mora da se dogovori već iskomunicirani bonus efikasnosti i povećanje zarada za oko 50 evra neto. Radnik u Fijatu u Srbiji radi za oko 300 evra, ako mu kompanija da 355 evra neće povrediti nijedan propis, ili svoju internu odluku”, rekao je Marković.

On je rekao da rukovodstvo vrši pritisak na štrajkače tako što ih informiše da je moguć odlazak kompanije iz Srbije ili da mogu da ostanu bez posla, ako kompanija bude novčano kažnjena po domaćim propisima, jer ne poštuje rešenje inspekcije rada od 26. juna za početak pregovora sa štrajkačima.

Prema rečima Markovića, Memorandum sa Fijatom je potpisan 2008. godine i nemoguće je da Fijat nije znao da mora poštuje zakone zemlje u kojoj ima proizvodnju jer to stoji i u kodeksu grupacije.

„Naš Zakon o štrajku je iz 1996. godine, po kome poslodavac mora da pregovara kada do štrajka dođe”, naveo je Marković.

On je rekao da za sada ne postoji namera da protiv Fijata bude podneta tužba zbog nepoštovanja zakona, već štrajkači samo pokušavaju da Fijat dovedu za pregovarački sto.

„Imamo podršku metalaca iz Italije, Srbije i zemalja u regionu. Ako Fijat ne sedne da pregovara, tražićemo neki novi način sindikalne borbe u okviru zakona, jer ne želimo da nijedan radnik u kompaniji dobije otkaz”, kazao je Marković.

Pre nego što Mikel de Palma, predstavnik najvećeg metalskog sindikata u Italiji stigao u Kragujevac, premijerka Ana Brnabić pozvala je radnike „Fijata”, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi seli za pregovarački sto.

Razlog za to je vrlo jednostavan – poslovna politika kompanije „Fijat” širom sveta je da ne razgovara sa sindikatima dok štrajkuju.

„Molim ih da se odazovu na moj apel, da sednemo nazad za pregovarački sto i ponovo počnemo pregovore sa ’Fijatom’ oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine, što će njima obezbediti poslove u naredne tri godine i što će obezbediti stabilnost njihovih porodica, kooperanata i Kragujevca”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se nada da će rešenje za štrajk radnika Fijat Srbija biti nađeno ako je moguće već večeras.

On je u Ćirilici na „Hepi” televiziji rekao da može da se složi da su plate od 42.000 dinara nedovoljne, ali je ukazao da alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga. Istakao je da će premijerki Ani Brnabić u ovome pomoći koliko god je potrebno”.

(Beta)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …