Home / U FOKUSU / EVROPSKA UNIJA SRBIJI sprema zamku!

EVROPSKA UNIJA SRBIJI sprema zamku!

Iz ponašanja evropskog zvaničnika ne može ni da se nasluti koga Brisel u stvari podržava na kosovskim izborima u nedelju. Kao što se to nije moglo naslutiti ni u Americi, Francuskoj, Holandiji, Britaniji, Srbiji…

eu

Briselske birokrate, komesari, specijalni izaslanici, činovnici, nikada se ne mešaju u unutrašnje međustranačke bitke i izbore u državama.

Tako se, recimo, uopšte nisu petljali u nedavnu predsedničku trku u Francuskoj, osim što su, između dva izborna kruga, otvoreno i punim kapacitetom podržali Emanuela Makrona protiv Marin le Pen, koja im nije bila po volji.

Ali se nisu mešali.

Brisel se nije uplitao ni u sudbonosnu referendumsku odluku Velike Britanije da istupi iz članstva Evropske unije, osim što su svakodnevno vodili jaku kampanju kako bi građani Ujedinjenog Kraljevstva glasali protiv „bregzita“.

Ali se nisu mešali.

Nikako Evropska unija nije htela da utiče ni na ovogodišnje izbore u Holandiji, osim što su se briselski zvaničnici utrkivali ko će jače i slikovitije da optuži Gerta Vildersa i njegovu desničarsku Partiju za slobodu — za ekstremizam.

Ali se nisu mešali.

Klonio se i istaknuti zvaničnik Evropske unije Žan-Klod Junker prošlogodišnjih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, osim što je ocenio da bi izbor Donalda Trampa za predsednika rizikovao remećenje odnosa Amerike i Evrope.

Ali se ni on nije mešao.

Nisu evropski funkcioneri nikada „zabadali nos“ ni u unutrašnja politička pitanja u Srbiji, osim što su tokom devedesetih svakodnevno pomagali srpsku opoziciju protiv Miloševića, a nakon Petog oktobra pomerali ovde političke figure kao lutke na koncu, a jakom kampanjom poslali su u istoriju Vojislava Koštunicu i još ponekog…

Ali, generalno, nisu se mešali.

Tako su i danas evropski zvaničnici ostali potpuno dosledni svom džentlmenskom i fer-plej odnosu prema bilo čijim unutrašnjim pitanjima, na svim svetskim meridijanima.

Briselski diplomata Johanes Han, videli smo, potpuno je ostao čvrst, stamen i nepokolebljiv kada su ga novinari u Beogradu pitali da prokomentariše poruku Ramuša Haradinaja da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana.

Han je samo, u matrici doslednog ponašanja Unije, odgovorio da ne želi da se „meša u predizbornu kampanju na Kosovu“.

Principijelno je odbio da utrčava u međupartijski klinč svega nekoliko dana pred glasanje u nedelju, čak i kada se potpuno otvoreno i javno poništavaju sporazumi koji su postignuti u briselskoj centrali.

Zaključci se sami nameću:

• Zvaničnik EU smatra da je gaženje briselskog sporazuma i ZSO od strane Haradinaja deo izborne trke, što znači da zna i da je takva antisrpska politika na Kosovu popularna i da donosi političke rezultate i glasove.

• Hanu je potpuno jasno da Ramuš Haradinaj, kao bivši vojnik terorističke OVK, ponovo zasniva predizbornu kampanju na mržnji prema Srbima kako bi uskoro postao premijer Kosova.

• Han, dakle, neće da odmaže Haradinaju u njegovom naumu da posle ovih izbora postane premijer i glavna politička figura u Prištini, pošto briselski diplomata „neće da se meša“.

• Gost iz Brisela neće da prekori Haradinaja koji najavljuje „Veliku Albaniju“ do Niša, jer bi kritika tog njegovog osvajačkog pohoda možda mogla da promeni izborne rezultate.

• Štaviše, iz Hanovog ponašanja ne može ni da se nasluti za koga Brisel u stvari navija na kosovskim izborima koji se održavaju u nedelju. Kao što se to nije moglo naslutiti ni u Americi, Francuskoj, Holandiji, Britaniji, Srbiji….

Možemo samo da nagađamo koga bi voleli za pobednika.

(Sputnik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …