Home / U FOKUSU / FRANCUSKI STRUČNJACI ZA ANTITERORIZAM: Mračni dani su pred nama, bezbednosne službe u Evropi će biti nemoćne da spreče buduće pokolje!

FRANCUSKI STRUČNJACI ZA ANTITERORIZAM: Mračni dani su pred nama, bezbednosne službe u Evropi će biti nemoćne da spreče buduće pokolje!

Bezbednosni zvaničnici i stručnjaci predviđali su da će biti izvršen napad bez presedana koji će biti nemoguće zaustaviti..

500

Istovremenim oružanim, bombaškim i samoubilačkim napadima sinoć u Parizu, gde je ubijeno najmanje 150, a ranjeno 200 ljudi, ostvarena su predviđanja koja su u proteklih nekoliko meseci iznosile francuske bezbednosne službe.

Bezbednosni zvaničnici i stručnjaci predviđali su da će biti izvršen napad bez presedana koji će biti nemoguće zaustaviti.

– Odlučni napadači spremni da umru, koji su izabrali svoje mete i imaju solidna operativna iskustva, mogu naneti mnogo štete. Sve više džihadista svakodnevno postaju veterani. Suočene sa tim, mora se reći, bezbednosne agencije će biti nemoćne – ocenio je nedavno za agenciju Frans-pres bivši zvaničnik francuske antiterorističke službe “DGSE” Iv Trotino.

Na istu opasnost je nedavno upozorio i bivši sudija za antiterorizam Mark Trevedik, koji je izrazio uverenje da Islamska država (IS) ima ambicije i sredstva da prilično snažno pogodi Francusku organizujući akcije velikih razmera.

– To kažem kao tehničar: mračniji dani su pred nama. Istinski rat koji IS namerava da donese na naše tlo još nije ni počeo- rekao je on krajem septembra, prenosi „Figaro“.

Bivši sudija je, kako je naveo, strepeo od mogućih „strašnih pokolja“ i to na osnovu preciznih podataka, jer, kako kaže, „uhapšeni koji pristanu da govore kažu da IS ima nameru da snažno i sistematski udari na Francusku“.

Pripadnici IS, prema njegovim rečima, imaju sredstva, novca i sposobnosti da lako nabave koliko god oružja žele i da organizuju masovne napade.

– Opasnost predstavljaju grupe momaka koji dolaze sa bojnih polja kao što su Sirija, Libija, Jemen, a koji pronalaze oružje na licu mesta, u ovom slučaju u Francuskoj i prelaze u akciju – rekao je nedavno Iv Trotinjon, nekada pripadnik francuskih antiterorističkih službi.

Reč je, objasnio je on, o odlučnim momcima, spremnim da izgube život, koji su dobro proučili metu, u operativnom smislu su veoma jaki i mogu da nanesu veliko zlo.

„Figaro“ navodi da je više od 571 francuskih džihadista otišlo da se bori u Siriji, a da po povratku u zemlju predstavljaju „tempirane bombe“.

Francuske interventne jedinice su ovu pretnju prilično ozbiljno shvatile i pripremale se još od 2011. godine, ali je ofanziva koju su islamisti sinoć izveli ipak šokirala sve, zaključuje pariski dnevnik.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …