Home / U FOKUSU / Grupa Darka Šarića direktno dobijala podatke od šefa Dačićevog kabineta, u sedištu MUP-a, u Palati “Srbija”!

Grupa Darka Šarića direktno dobijala podatke od šefa Dačićevog kabineta, u sedištu MUP-a, u Palati “Srbija”!

Grupa Darka Šarića direktno je dobijala podatke o istrazi u sedištu MUP-a, u Palati “Srbija”.

branko-lazarevic
Branko Lazarević se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i odavanje službene tajne. Za prvo delo zakon pripisuje kaznu do pet godina zatvora, a za drugo do osam godina

Poverljive informacije o praćenju i prisluškivanju moćnog narko-klana, Šarićevom čoveku je dostavljao bivši šef Dačićevog kabineta Branko Lazarević, protiv koga je Tužilaštvo za organizovani kriminal prekjuče podnelo optužni predlog.

U službenim prostorijama MUP-a, u Palati “Srbija” u Novom Beogradu, Lazarević je u aprilu i maju 2009. u nekoliko navrata primio Šarićevog advokata Radovana Štrpca i prenosio mu detalje iz tajne policijsko-tužilačke operacije poznate kao “Balkanski ratnik”.

Tri meseca pre nego što je razgovarao sa Štrpcem u centrali MUP-a, tačnije u januaru 2009, Lazarević se, prema navodima iz optužnog predloga, sreo i razgovarao sa Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, koji je uz Šarića i Štrpca takođe obuhvaćen optužnim predlogom.

Kako “Blic” saznaje, prilikom praćenja Šarićeve grupe snimljeno je desetak razgovora Lazarevića sa Radulovićem i Štrpcem, koje će Tužilaštvo za organizovani kriminal predložiti kao dokaz.

Prema navodima iz optužnog predloga, podatke o praćenju i prisluškivanju Šarićevog klana, Lazarević je dobijao od Borisa Gare, načelnika Službe za specijalne istražne metode u UKP-u MUP-a.

Inače, imena Štrpca i Radulovića nalaze se u optužnicama koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije podnelo protiv pripadnika Šarićevog klana. Prvi se tereti za pranje Šarićevog novca zarađenog prodajom droge, a drugi za švrec kokaina. Radulović je u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica, a Viši sud u Beogradu je prihvatio predlog tužilaštva da mu se sudi u odsustvu.

Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, koji je optužen da je obezbedio prekookeanske brodove za prenos tone Šarićevog kokaina, u bekstvu je od 2009. Navodno je srpskim istražiteljima više puta slao poruke sa uslovima za svoju predaju. Policija je došla do informacija da je uz pomoć bivšeg vrha MUP-a tajno boravio u Srbiji 2011. na svadbi svog deteta.

Bivši Šarićev advokat Radovan Štrbac trenutno je u Novom Sadu, nakon što mu je sudija za prethodni postupak izrekao meru zabrane napuštanja prebivališta. U obavezi je da se svakog ponedeljka javi nadležnoj policijskoj stanici. On je osumnjičen i da je prao Šarićeve pare tako što je kupovao preduzeća i poljoprivredna gazdinstava po Vojvodini.

Boris Gara, koji je prema optužnom predlogu informacije o praćenju Šarićevog klana prenosio Lazareviću u jednom beogradskom kafiću, smenjen je sa mesta načelnika Službe za specijalne istražne metode nakon što je protiv njega pokrenuta istraga za odavanje službene tajne. Njemu je tada oduzet pasoš, zabranjeno mu je napuštanje boravka i sada je u Sektoru za informacione sisteme.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …