Home / U FOKUSU / SPREMA SE SUKOB: Džihadisti ISIL-a u jurišu, na samo par kilometara od turske granice!

SPREMA SE SUKOB: Džihadisti ISIL-a u jurišu, na samo par kilometara od turske granice!

Džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) približili su se na tri kilometra od strateškog kurdskog grada u Siriji Ajn el Araba, nedaleko od granice sa Turskom, dok turski parlament danas odlučuje o vojnoj intervenciji protiv džihadista na svom pragu.

„Postoje realni strahovi da bi Islamska država mogla da napreduje do grada… veoma brzo“, upozorila je sirijska opoziciona grupa Opservatorija za ljudska prava, prenela je agencija AFP.

Kurdski borci, potpomognuti avionima međunarodnih snaga, nastoje da spreče da pogranični grad Ajn el Arab dospe u ruke džihadista.

Turska, članica NATO, posle višemesečnog opreza odlučila je da zaoštri svoju politiku, ocenila je francuska agencija. Parlament Turske danas će razmatrati zahtev vlade da se odobri vojna intervencija protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Ankara još nije rekla na koji način će se pridružiti međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD, mada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta pozivao na stvaranje tampon-zone na granici Turske i Sirije i uvođenje zone zabrane leta da bi se time osigurala bezbednost turske granice i sprečio priliv izbeglica.

Parlament će odlučivati i o davanju dozvole stranim trupama da vrše upad na sirijsku teritoriju sa turske teritorije.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …