Home / U FOKUSU / Hajnc-Kristijan Štrahe: Samo Srbi mogu doneti mir na Balkanu ali su ih u istoriji često lomili izdajom!

Hajnc-Kristijan Štrahe: Samo Srbi mogu doneti mir na Balkanu ali su ih u istoriji često lomili izdajom!

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da je austrijska vlada priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova napravila drastičnu grešku, protivnu Rezoluciji UN, štiteći očigledno američki interes.

strahe- hajnc- kristijan

„Zaista je sramota ono što se desilo na Kosovu i Metohiji, gde je razoreno više od 150 hramova, pravoslavnih manastira, crkava pred očima medunarodne zajednice, gde su sveštenici, monahinje, monasi kidnapovani i ubijani“, rekao je Štrahe frankfurtskim „Vestima“

One dodao da ne razume zbog čega ne postoji pravo na samoopredeljenje naroda u Republici Srpskoj i zašto danas na Kosovu i Metohiji nisu dopustili Srbima pravo na svoje autonomne delove i status autonomije.

„Naravno da srpskoj manjini koja je na Kosovu i Metohiji treba da se dozvoli statusna autonomija, i to je sve trebalo rešiti unapred, preko medunarodnog prava. Zato i nije došlo do dugoročnog mira, nego se ponovo stvara konflikt i problemi u toj regiji”, kazao je najuticajniji opozicioni političar.

On je oštro kritikovao američku spoljnu politiku, njene intervencije u svetu, a posebno u Iraku, Avganistanu, Siriji gde je, ističe, iza gesla „sloboda i demokratija“ ostao totalni haos. SAD zamera i partnerstvo sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Turskom koje „očigledno podržavaju pripadnike Islamske države“.

S tim u vezi je kazao da je bio šokiran 1999. godine kada je Srbija bombardovana, da nije niko našao diplomatski način da se reši problem, nego su, kako je istakao, bombardovali jednu suverenu zemlju.

Na pitanje koji političar je na njega ostavio poseban utisak Štrahe je objasnio da to nije lako reći, ali da je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostavio vrlo, vrlo pozitivan utisak na njega.

“To je državnotvorni političar, ima jaku harizmu i zaista cenim reč koju je dao. Više puta smo se sastajali i gajim prijateljstvo prema njemu. Sretao sam se i sa Miloradom Dodikom koji me je impresionirao svojom odlučnošću u politici, a nalazi se u situaciji da mu zaista nije lako. Upoznao sam i Aleksandra Vučića, koji je mnogo toga promenio u Srbiji, i Ivicu Dačića, koji je otvoren i opušten čovek”, ukazao je on.

O Srbima Štrahe kaže da su jedan izuzetan, patriotski, pobožan narod koji je kroz pravoslavnu crkvu sačuvao svoj identitet i kulturu.

“To je ponosan, vredan narod, ali gledajući kroz istoriju i narod koji je često puta bio proveravan. Srbi su često shvatali da su ostavljeni, da su ih izdali. Srbi su najbrojniji narod na Balkanu i ako želimo dugoročni mir na tom prostoru naravno da moramo da to uradimo sa Srbima, i da i oni moraju da se uključe kako bi došlo do dugoročnog mira”, podvukao je on.

Što se tiče aktuelne situacije u svetu Štrahe ukazuje na mnoge slabosti EU.

„Partnerstvo sa EU mora da bude zasnovano na obostranom poštovanju. Podsetiću da smo 2000. godine imali demokratske izbore u Austriji, gde su slobodarci bili deo te vlade, ali EU nije reagovala na demokratski način, već se protivila učešću slobodaraca u vladi u Briselu. Srbija je deo Evrope, ali isto tako i Rusija. I tu je dramatična situacija gde se, umesto da zajedno stvaramo jedan čvrst evropski kontinent, pokušava da se Rusija geostrateški odbaci od Evrope“, istakao je on.

Štrahe je kazao da želi federalnu Evropu, Evropu otadžbinskih naroda i nacija koja je spremna i sposobna da se deklariše i da bude svesna svojih hrišćanskih vrednosti.

Potrebna je, kako je dodao, i ekonomska unija, kao i zajednička odbrana u slučaju problema.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …