Home / U FOKUSU / HAOS U SIRIJI– TRAMP NAPAO SIRIJU! Tramp lično naredio da se ispali 60 „tomahavk“ raketa na Siriju! PUTIN BESAN– ODMAH IZDAO SAOPŠTENJE! (VIDEO)

HAOS U SIRIJI– TRAMP NAPAO SIRIJU! Tramp lično naredio da se ispali 60 „tomahavk“ raketa na Siriju! PUTIN BESAN– ODMAH IZDAO SAOPŠTENJE! (VIDEO)

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno 50-60 „tomahavk“ raketa na pozicije sirijske vojske, javlja „Si-En-En“. Operaciju naredio Donald Tramp kao osvetu za napad snaga Bašara el Asada u Idlibu. U vitalnom interesu SAD je da zaustavi upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja, poručio je američki predsednik.
putin-tramp
Američki predsednik Donald Tramp naredio je vojnu akciju kao odgovor na napad u Idlibu u kome se sumnja da je korišćeno hemijsko oružje.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu, ispaljivanjem 50-60 „tomahavk“ raketa na vojne baze iz kojih su navodno poleteli sirijski avioni koji su izvršili napad u Idlibu, kada je više desetina ljudi poginulo.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

U obraćanju novinarima, Tramp je rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

„Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično“, rekao je Tramp.

Predsednik SAD i Tilerson su prethodno za napad u Idlibu okrivili sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

Savet bezbednosti UN, koji je u sredu održao hitnu sednicu, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prerano optuživati sirijsku vladu da je odgovorna za smrtonosni napad. Moskva je navela da je hemijski incident najverovatnije izazvalo curenje hemikalija iz depoa koji je pod kontrolom pobunjenika.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao da podrška Rusije sirijskom predsedniku nije bezuslovna i dodao da će Moskva tražiti punu istragu o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Sjedinjene Države su do sada učestvovale u ratu u Siriji kao deo međunarodne koalicije, a ovo je njihova prva samostalna operacija u šest godina dugom ratu.

PUTIN BESAN: Napad u Siriji agresija protiv suverene zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijske vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme međunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom“, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Rojters prenosi navode iz Kremlja da Putin  smatra da američki napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji nanosi ozbiljnu štetu odnosima SAD i Rusije i da se radi o ciničnom pokušaju odvlačenja pažnje sveta od ubijanja civila u Iraku.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …