Home / U FOKUSU / Hrvatska prelazi na „plan C“ u odnosima sa Srbijom..

Hrvatska prelazi na „plan C“ u odnosima sa Srbijom..

Ukoliko Mađarska zatvori granicu prema Hrvatskoj, hrvatske vlasti će vraćati izbeglice u Srbiju, objavila je danas RTL pozivajući se na nezvanične informacije.

Hrvatska-policija-migranti-azilanti

Navodno je reč o “planu C” koji je početkom sedmice spomenuo hrvatski ministar policije Ranko Ostojić. On je tada rekao da u slučaju da Mađarska zatvori granice, Hrvatska ima spreman “plan C”, ali nije želeo da otkrije šta taj plan podrazumeva.

Međutim, plan C podrazumeva vraćanje izbeglica koje pređu srpsko-hrvatsku granicu u našu zemlju.

Hrvatska je “plan B” aktivirala nekoliko dana pošto je izbila izbeglička kriza, jer se nije mogla nositi sa masovnim dolaskom izbeglica u kratkom vremenu.

Prema tom planu, Hrvatska organizovano prevozi izbeglice do granice s Mađarskom da bi nastavili put prema zemljama zapadne Evrope. Tamo ih preuzima Mađarska i uglavnom organizovano prevozi dalje do Austrije.

Izbeglice iz Srbije u Hrvatsku i dalje stižu u velikom broju, najviše preko područja Tovarnika i Iloka.

Hrvatska televizija prenosi da mađarska vojska od ranog jutra postavlja bodljikavu žicu i ogradu duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji koja se nalazi samo 14 kilometara od ilegalnog prelaza kod Botova.

Još se ne zna namerava li Mađarska da produži ogradu prema Botovu koji je već šest dana jedna od najkorišćenijih ruta za transfer izbeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je od izbijanja izbegličke krize prošle srede ušlo više od 44.000 izbeglica, a samo u utorak blizu 9.000.

Hrvatska policija danas je primenila silu prema izbeglicama i, u kampu Opatovac, upotrebila suzavac.

Tokom sukoba povređeno je nekoliko ljudi, a dvoje dece je poprskano suzavcem i nalaze se u ambulanti hrvatskog Crvenog krsta, podaci su inicijative “Dobrodošli” čiji volonteri prikupljaju na terenu u Opatovcu.

Najveći priliv izbeglica i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka, a u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2.900 migranata koji se organizovano prevoze do graničnih prelaza.

Pogledajte video:

(Telegraf, Agencije)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …