Home / U FOKUSU / Iz ugla Emira Kusturice: Zašto je Srbija „kost u grlu“ EU?

Iz ugla Emira Kusturice: Zašto je Srbija „kost u grlu“ EU?

Režiser Emir Kusturica smatra da Srbija i u budućnosti treba da nastavi da se maksimalno bori za svoju neutralnost i da bude evroazijski most.
kusturica

Kusturica je ocenio da je Srbija imala hrabrosti da se ne pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije i da pozicija Srbije i u budućnosti treba da bude pametna. On je rekao da nije uveren da je zaista cela Evropa htela da se pridruži sankcijama protiv Rusije, te da ne razume zašto neki misle da mogu da tretiraju Rusiju isto kao i Srbiju, koja dobro zna šta su sankcije.

Kusturica je naveo da je i Nemačka, koja bi trebalo da bude lokomotiva, morala da uvede sankcije Rusiji, jer ima šefa, te dodao da ga sve to podseća na kapitalistički fatalizam gde „uništavaš nekog, iako si svestan da na taj način uništavaš i sebe i svoje etičke norme“.

– Nismo očekivali od sadašnjih vlasti u Srbiji da će biti „kost u grlu“ EU i da će moći da se odupru pristiscima da uvedu sankcije Rusiji. Ali, sada imamo mogućnosti da proširimo ekonomske odnose sa Moskvom – rekao je Kusturica za rusku televiziju „Carigrad“.

On smatra da je predsednik Vladimir Putin naljutio Amerikance kada je zatvorio američku Agenciju za međunarodni razvoj u Rusiji, koja je pokušala da utiče na tu zemlju i izmeni koncepciju njenog razvoja.

– Ali, to više nije carska, niti sovjetska Rusija. Ovo je Rusija koja pokušava da bude moderna zemlja – istakao je Kusturica, navodeći da se danas živi u vremenu u kome je potvrda da je neko u pravu ako može da napravi „ajfon“.

Kusturica kaže da je apsurd porediti Putina sa Slobodanom Miloševićem, kao što je uradio kolumnista lista „Gardijan“, jer Milošević nije imao nijednu atomsku bombu i pao je na provokacije Zapada, na koje Putin nije.

On je naveo da je problem Rusije što svoja bogatstva ne ume da pretvori u jezik mehanizama uticaja i što nije otvorena za konfrontacije. Prema njegovim rečima, kvalitet Putinove politike je u tome što se on ne meša u unutrašnje stvari zemalja, kao što je Ukrajina, i pored direktnih provokacija.

Kusturica je rekao da na planeti raste broj stanovnika, da se razvija tenhologija, ali da dobro žive samo privilegovani, te podsetio na različite aršine novog zapadnog sveta, koji je potpuno nelogičan, ali pokušava da zauzme svoje „mesto pod suncem“.

– Savremeni svet polazi od toga da nije toliko važno ko kontroliše teritoriju, niti je važna nacija, ali mi vidimo da je to u stvari važno i glavno je pitanje kada će se završiti naše strpljenje – ocenio je Kusturica.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …