Home / U FOKUSU / Noam Čomski: Američko društvo je rasističko!

Noam Čomski: Američko društvo je rasističko!

Američki profesor Noam Čomski izjavio je da bi bilo veoma značajno kad bi protesti u američkom gradu Fergusonu, pokrenuti zbog ubistva nenaoružanog mladog Afroamerikanca koje je počinio beli policajac, prerasli u pokret protiv rasizma i za uspostavljanje društvene pravde.

noam comski

To bi bilo veoma značajno, s obzirom na to da su robovlasništvo i istrebljenje starosedelačkog stanovništva osnovni principi na kojima je osnovana Amerika, rekao je Čomski, a preneo sajt RT.

Čomski, profesor lingvistike na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, rekao je u intervjuu televizijskoj stanici GRITtv da događaj u Fergusonu i protesti širom SAD koji su proistekli iz tog događaja pokazuju kako su međurasni odnosi u SAD veoma malo napredovali od završetka američkog Građanskog rata.

„Američko društvo je veoma rasističko. To je prilično šokantno“, istakao je Čomski.

On je dodao da je trebalo da amandmani na američki Ustav oslobode Afroamerikance, što se i dogodilo, ali samo na period od deset godina, a onda je državama na američkom jugu, gde je pre toga robovlasništvo bilo najviše ukorenjeno, dato pravo da rade što god žele.

„Te države su kriminalizovale crnačko stanovništvo i stvoren je novi oblik ropstva. Zatvori su postali puni Afroamerikanaca, uglavnom muškaraca, a oni su postali savršena radna snaga, mnogo bolja od robova“, rekao je američki profesor.

On je dodao: „Ronald Regan je bio ekstremni rasista i to nije krio, ali je čitav takozvani rat protiv droge stvoren da onemogući muškom delu crnačke populacije, a sve više i ženskom delu, kao i hispanskom stanovništvu, da postanu deo američkog društva.“

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …