Home / U FOKUSU / JASNA RUSKA PORUKA TURCIMA: Ne pokušavajte ovo ponovo!

JASNA RUSKA PORUKA TURCIMA: Ne pokušavajte ovo ponovo!

putin
Dva dana nakon obaranja ruskog vojnog aviona Su-24, Rusija je poslala jasnu poruku Ankari da “ne pokušava ovo ponovo”, piše BBC.

Ruski mediji prepuni su komentara o incidentu, a mnogi od njih prenose reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će “Erdogan snositi posledice“.

Od kako su počeli ruski vazdušni napadi u Siriji, Turska je nekoliko puta upozoravala Rusiju o upadanju u njen vazdušni prostor, a kako BBC navodi, ono što ovaj incident čini još gorim je ubistvo pilota dok se spuštao padobranom.

Rusija i dalje insistrira na tome da letelica nije napuštala sirijski vazdušni prostor, ali i da još radi na tome da to i dokaže.

Međutim, kako je Ankara objavila, ruski avion je navodno bio 17 sekundi u turskom vazušnom prostoru, a kako BBC piše, to može da znači da Turska nije bila u opasnosti.

Besna gomila je u sredu opkolila tursku ambasadu u Rusiji, bacajući kamenje i jaja na zgradu i nazivajući one koji su se nalazili unutra “ubicama“.

“Svaka zemlja razume da obranje aviona može da dovede do rata“, rekao je ruski političar Genadi Gudkov.

Međutim, mnogi analitičari sumnjaju da će se to dogoditi u ovom slučaju, navodi BBC.

“Nije bilo upozorenja. Nije uopšte bilo kontakta. Ako su nas upozorili, trebalo je da se pokažu, da lete paralelno“, rekao je pilot koji je preživeo nesreću Konstantin Muraktin.

Turska vojska je objavila snimak, čija autentičnost još nije potvrđena, na kojem se čuje upozorenje ruskoj letelici, ali ruski pilot tvrdi da letelica nije upala u turski prostor “ni na sekundu“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je situaciju “planiranom provokacijom“. Osim toga, predsednik Putin već je optužio Ankaru za podršku Islamskoj državi.

Putin je zapretio “ozbiljnim posledicama“, a ovo su prve žrtve ruske vojske od kada su počele njihove akcije u Siriji.

Rusija je zaustavila bilo kakve vojne kontakte sa Turskom, ali su diplomatski kanali ostali otvoreni.

Moskva je odmah pokrenula nove akcije u Siriji, dopremila novo naoružanje, a kako piše BBC, poslata je jasna poruka Turcima, “nemojte da se usudite da pokušate ovo ponovo“.

(B92)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …