Home / U FOKUSU / Počelo ukidanje Srpske: Dan Republike Srpske kao i ostali praznici, proglašeni neustavnim- Dat rok od 6 meseci, inače sledi..

Počelo ukidanje Srpske: Dan Republike Srpske kao i ostali praznici, proglašeni neustavnim- Dat rok od 6 meseci, inače sledi..

bakir

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima Republike Srpske, koji govori o 9. januaru kao Danu Republike, neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest meseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Ovom odlukom Ustavnog suda BiH, koja je doneta po apelaciji Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH iz muslinaskog naroda, praktično je osporen Dan Republike i njegova proslava u Republici Srpskoj.

Izetbegović je, podnoseći apelaciju, smatrao da je izbor 9. januara za Dan Republike podstaknut osećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Kako stoji u saopštenju, Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema odluci Suda BiH, Narodna skupština RS treba da u roku od 6 meseci usaglasi navedeni član Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

– Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne veroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge verske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obeležavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter BiH kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumevati – stoji u saopštenju suda.

(Nezavisne.com)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …