Home / U FOKUSU / Kastro upozorava: Stoltenberg se sprema da protiv Rusije započne rat do istrebljenja!

Kastro upozorava: Stoltenberg se sprema da protiv Rusije započne rat do istrebljenja!

Vođa kubanske revolucije Fidel Kastro optužio je NATO da želi da započne „rat do uništenja“ protiv Rusije, istakavši „mržnju“, s kojom, po njegovim rečima, govori o Rusiji generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg.

fidel- kastro

„Juče (u utorak) sam slušao izjavu novog generalnog sekretara NATO, bivšeg premijera Norveške, koji je stupio na dužnost tek 1. oktobra, tek pre šest dana. Pogledajte samo: koliko je mržnje na njegovom licu! Kakva neverovatna želja da započne rat do uništenja protiv Ruske Federacije“ – piše Kastro u članku objavljenom na sajtu cubadebate.cu i u drugim kubanskim medijima.

„Ko je onda veći ekstremista od samih fanatika iz Islamske države? Koje su oni veroispovesti? I može li se posle toga govoriti o životu pod Božijim okriljem?“ – istakao je lider kubanske revolucije.

U svetlu ukrajinske krize, NATO je značajno intenzivirao aktivnosti pored svojih istočnih granica, izjavio je da namerava da formira visokopokretljivu isturenu grupu snaga za brze intervencije, za koju se planira izgradnja infrastrukture u Istočnoj Evropi.

Rusija je saopštila da se radi o povećanju vojnih aktivnosti NATO u Evropi bez presedana.

Takođe, NATO je preduzeo niz mera koje objašnjava potrebom da zaštiti bezbednost svojih članica.

Pojačane su misije vazdušnog patroliranja u Baltičkim zemljama (u Alijansi od 2004. godine), avioni sa radarskom opremom izvode redovne letove iznad Poljske (pridružila se 1999.) i Rumunije (pridružila se 2004.), dodatni brodovi NATO uplovili su u Baltičko i Sredozemno more.

Osim toga, Alijansa je saopštila da je najavila povećanje broja stalnog ljudstva, proširenje programa obuke, jačanje sistema ranog obaveštavanja.

Gensek NATO Stoltenberg smatra da su planovi NATO za povećanje vojnog prisustva u Istočnoj Evropi u skladu sa međunarodnim obavezama te alijanse i da nisu u suprotnosti sa sporazumom Rusija-NATO iz 1997. godine.

Po njegovim rečima, NATO treba da ostane „snažan“ i „čuva svoje granice u stabilnom stanju u saradnji sa partnerima“.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …