Home / U FOKUSU / Katar, Turska i Saudijska Arabija objavili da će ući u sirijski sukob na strani „Islamske države“! Rusi: Ako to urade, počeće 3. svetski rat!

Katar, Turska i Saudijska Arabija objavili da će ući u sirijski sukob na strani „Islamske države“! Rusi: Ako to urade, počeće 3. svetski rat!

rat

Ako Katar, Turska i Saudijska Arabija uđu u sirijski sukob na strani Islamske države, to može izazvati Treći svetski rat.

Katarski ministar spoljnih poslova Halid Al Atija je izjavio da bi njegova zemlja mogla da odluči da interveniše u Siriji. Katar aktivno podržava militante koji se bore protiv sirijskog predsednika Asada, takve grupe kao što su Džabat an Nusra, Islamska država, Al Kaida i talibani.

I predstavnici Turske i Saudijske Arabije su izrazili nameru da se uključe u sirijski sukob. Ruska, sirijska i iranska vojska su ostvarile značajan napredak u borbi protiv Islamske države. Kao rezultat zajedničke operacije, do sada je oslobođeno pet gradova jugozapadno od Alepa. Cilj koalicije je počistiti teroriste iz gradova Alepo i Hama, i pokrajine Latakija. U tom slučaju, prekinuo bi se lanac kojim Islamska država dobija pomoć preko turske granice.

Međutim, ako Rijad, Doha i Ankara pruže vojnu podršku Islamskoj državi, rat bi mogao da se znatno produži. Stoga je od vitalnog značaja za Rusku Federaciju da preko diplomatskih kanala ove zemlje ubedi da prestanu da podržavaju Islamsku državu – smatra vojni analitičar, general-lajtnant Jurij Netkačev.

(Pravda.ru, Srbin.info)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …