Home / U FOKUSU / KORAK ISPRED AMERIKE: Rusi počeli eliminaciju džihadista u Siriji naoružanim robotima i dronovima– Pogledajte moć drona u odnosu na tenk! (VIDEO)

KORAK ISPRED AMERIKE: Rusi počeli eliminaciju džihadista u Siriji naoružanim robotima i dronovima– Pogledajte moć drona u odnosu na tenk! (VIDEO)

U napadu na uporište džihadista korišćeno je šest robota “Platforma-M” i četiri robota “Argo”, koji su nedavno raspoređeni u Siriji i testirani u borbenim uslovima.

bombardovanje

Po prvi put u svetu borbeni roboti su izvele napad na neprijateljska utvrđenja. Vojne jedinice sirijske vojske su u provinciji Latakija, uz podršku ruskih stručnjaka i ruskih borbenih robota, zauzeli strateški toranj „Sirijatel“, visine 754 metra.

Nedavno je načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga, general Gerasimov izjavio je da Rusija pokušava da u potpunosti automatizuje bitku, i možda ćemo uskoro ćemo biti svedoci robotske grupe koja nezavisno izvodi ratne operacije.

U napadu na kule, korišćeno je šest robota „Platforma-M“ i četiri robota „Argo„, koji su nedavno raspoređeni u Siriji i testirani u borbenim uslovima.

Vojni roboti i bespilotne letelice bili su povezani sa automatizovanim sistemom kontrole „Andromeda D“. Komandant napada na kule je u realnom vremenu rukovodio operacijama, dok su u Moskvi operatori vojnih robota vodili napad sa video prikazom bojnog polja.

Prvi napad roboti su izveli probliživši se utvrđenju militanata na oko 120 metara, kada su sami otvorili vatru, i sami otkrili neprijatelja, tj. vatrene tačke kojima su odmah uzvratili. Iza robota je na udaljenosti od 150-200 metara, išla sirijska pešadija koja je imala zadatak čišćenja kule.

rusi- dron- robot- tenk

Pobunjenici nisu imali najmanju šansu, pošti su dronovi pratili sve njihove pokrete, posle čega je na njih otvorena artiljerijska vatra. Džihadisti su u strahu pobegli doslovno 20 minuta nakon početka napada robota, ostavljajući za sobom mrtve i ranjene. Na obroncima kule, ostalo je 70 ubijenih džihadista i sirijskih vojnika koji su tamo stradali, sa samo četiri ranjena.

„Platforma M“

Oklopni robot na daljinsko upravljanje „Platforma M“ naoružano je sa četiri raketna bacača i jedan daljinski kontrolisan mitraljez Kalašnjikov. Osnovna svrha sistema su udari protiv stacionarnih i pokretnih ciljeva. Pored toga, „Platforma M“ može da sprovede izviđanje i patrole na određenoj teritoriji i da osigura prolazak kroz minsko polje. Rad na sistemu je trajao nekoliko godina, nedavno je počela masovna proizvodnja.

Borbeno vozilo „Argo“

„Argo“ je dizajniran tako da sprovede izviđačke misije i pruža vatrenu podršku za sletanje. Sistem oružje je namenjen uništavanju opremi i ljudstva. Osim toga se može koristiti za isporuku. „Argo“ teži oko tonu. Dužine je 3,4 m, širine – 1,85 m, visine – 1,65 m.

Na terenu ima maksimalnu brzinu od 20 km / čas, a na vodi – 4,6 km / čas. „Argo“ može da neprekidno radi više od 20 sati, a naoružan je sa mitraljezom kalibra 7,62-mm, tri granate RPG-26, i dva bacača granata RShG-2.

Pogledajte video:


(Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …