Home / U FOKUSU / Lavrov: Kraj globalne dominacije Amerike biće izuzetno bolan, i dugo će trajati!

Lavrov: Kraj globalne dominacije Amerike biće izuzetno bolan, i dugo će trajati!

Unipolarni svet više ne postoji, a novi centri ekonomske moći „rastu“ u Aziji i Latinskoj Americi – ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

lavrov
On ističe da „stare navike teško umiru“, odnosno da će kraj globalne dominacije jedne sile potrajati i da će biti bolan.

Lavrov je u intervju za venecuelanski državnu televiziju kritikovao nametanje zakona jedne zemlje na teritoriji druge i založio se za ključnu ulogu UN u svim konfliktnim situacijama.

Rusija se zalaže za principe nemešanja u interne stvari suverenih zemalja, što je fundamentalni pricip UN koji se često krši.

Lavrov poziva na redistribuciju, odnosno promenu glasova i kvota u međunarodnim institucijama, uključujući MMF, o čemu je dogovor postignut pre deset godina.

On navodi da SAD ne pokazuju spremnost za sporazum sa Rusijom u vezi planova o postavljanju raketnih štitova.

Lavrov navodi da je od 2007. godine ruski predsednik Vladimir Putin o tome više puta razgovarao sa tadašnjim predsjednikom SAD Džordžom Bušom i da mu je predlagao različite opcije zajedničkog delovanja na stvaranju sistema protivraketne odbrane.

„Rečeno nam je da su spremni za zajednički rad, a na kraju sve završilo tako što su Amerikanci imali sopstveni plan. Onda su nam rekli da ne treba da se brinemo zbog plana i predložili su saradnju baziranu na njihovom planu. Drugim rečima, to je izgledalo kao ultimatum“, navodi Lavrov.

On ističe da je Rusija zadovoljna ishodom pregovora sa Farncuskom oko nosača helikoptera tipa „Mistral“, jer je Moskva, pošto je sporazum propao, dobila novac na ime naknade.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …