Home / U FOKUSU / Mađarska sprema teren za izlazak iz EU..

Mađarska sprema teren za izlazak iz EU..

zid- zica- ograda- madjarska 1
Velika Britanija već mesecima traži od Evropske unije brojne ustupke kako bi ostala u toj zajednici, preteći da će na referendumu o britanskom članstvu u EU zagovarati izlazak iz nje. Mađarska podržava većinu reformi koje traži britanski premijer Dejvid Kameron u pregovorima s Evropskom unijom, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, posle razgovora sa britanskim premijerom Kameronom, rekao da Mađarska u potpunosti podržava tri od četiri Kameronova predloga reformi, preneo je Rojters. Međutim, kako je rekao, pitanje socijalnih beneficija je „teže“, a Mađarska ne može da prihvati nikakvu diskriminaciju.

Kameron je rekao da njegov predlog da se ograniče beneficije za migrante iz EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji „ostaje na stolu“, ali je otvoren za alternative.

– Treba da tražimo rešenja pre nego kompromise, ali sam uveren da možemo da postignemo dogovor – poručio je Kameron.

Britanski premijer je izjavio da razgovori o reformi EU idu dobro i izrazio uverenje da će pitanja poput migracije i konkurentnosti biti rešena na način koji zadovoljava Britaniju.

Orban je naveo da je optimista i da će zemlje centralne Evrope postići dogovor sa Velikom Britanijom povodom njenog plana o ograničavanju socijalne pomoći migrantima u Evropi, ali da Mađari ne treba da budu diskiminisani.

Zemlje Višegradske grupe formiraće zajednički stav o reformi beneficija, rekao je Orban.

Britanija bi trebalo da se izjasni o ostanku u Uniji na referendumu do kraja 2017. godine, a Kameron pokušava da sa Unijom pregovara o pitanjima koja najviše smetaju Britancima.

Jedno od najspornijih pitanja su beneficije radnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU. Kameron želi da Unija smanji birokratiju i prenese više ovlašćenja sa Brisela na zemlje članice.

On takođe traži garancije da će Britanija biti zaštićena od veće političke integracije i ekonomskih odluka članica evrozone, što zasada nije sporno.

Ključna sporna tačka je to što Kameron želi da ukine beneficije za migrante iz drugih članica EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji. To, po mišljenju članica Unije, narušava princip nediskriminacije i slobode kretanja između zemalja EU.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …