Home / U FOKUSU / Mađarska sprema teren za izlazak iz EU..

Mađarska sprema teren za izlazak iz EU..

zid- zica- ograda- madjarska 1
Velika Britanija već mesecima traži od Evropske unije brojne ustupke kako bi ostala u toj zajednici, preteći da će na referendumu o britanskom članstvu u EU zagovarati izlazak iz nje. Mađarska podržava većinu reformi koje traži britanski premijer Dejvid Kameron u pregovorima s Evropskom unijom, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, posle razgovora sa britanskim premijerom Kameronom, rekao da Mađarska u potpunosti podržava tri od četiri Kameronova predloga reformi, preneo je Rojters. Međutim, kako je rekao, pitanje socijalnih beneficija je „teže“, a Mađarska ne može da prihvati nikakvu diskriminaciju.

Kameron je rekao da njegov predlog da se ograniče beneficije za migrante iz EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji „ostaje na stolu“, ali je otvoren za alternative.

– Treba da tražimo rešenja pre nego kompromise, ali sam uveren da možemo da postignemo dogovor – poručio je Kameron.

Britanski premijer je izjavio da razgovori o reformi EU idu dobro i izrazio uverenje da će pitanja poput migracije i konkurentnosti biti rešena na način koji zadovoljava Britaniju.

Orban je naveo da je optimista i da će zemlje centralne Evrope postići dogovor sa Velikom Britanijom povodom njenog plana o ograničavanju socijalne pomoći migrantima u Evropi, ali da Mađari ne treba da budu diskiminisani.

Zemlje Višegradske grupe formiraće zajednički stav o reformi beneficija, rekao je Orban.

Britanija bi trebalo da se izjasni o ostanku u Uniji na referendumu do kraja 2017. godine, a Kameron pokušava da sa Unijom pregovara o pitanjima koja najviše smetaju Britancima.

Jedno od najspornijih pitanja su beneficije radnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU. Kameron želi da Unija smanji birokratiju i prenese više ovlašćenja sa Brisela na zemlje članice.

On takođe traži garancije da će Britanija biti zaštićena od veće političke integracije i ekonomskih odluka članica evrozone, što zasada nije sporno.

Ključna sporna tačka je to što Kameron želi da ukine beneficije za migrante iz drugih članica EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji. To, po mišljenju članica Unije, narušava princip nediskriminacije i slobode kretanja između zemalja EU.

(Tanjug)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …