Home / U FOKUSU / Matis i Tilerson šokirali ceo svet najavom strašnih dogadjaja! (VIDEO)

Matis i Tilerson šokirali ceo svet najavom strašnih dogadjaja! (VIDEO)

500

Američki ministar odbrane Džejms Matis poručuje da Donald Tramp može da izda nalog za preventivni nuklearni napad i bez odobrenja Kongresa.

On je to ustvrdio govoreći pred Odborom za inostrane poslove američkog Kongresa.

Ako vidimo da se bilo koja zemlja priprema za napad na nas, to je neizbežno, mogu da zamislim takvu situaciju, rekao je Matis i dodao kako će ova odluka „biti podvrgnuta proveri“.

Rasprava u Kongresu je bila posvećena upotrebi oružanih snaga, posebno protiv terorista na Bliskom istoku. Temu Severne Koreje je na početku rasprave otvorio senator Ben Kardin:

– Jesam li dobro razumeo da nemate dozvolu za upotrebu vojne sile protiv Severne Koreje? – upitao je Kardin, objašnjavajući da je imao na na umu pravo koje Pentagonu može da dodeli samo Kongres.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je odgovorio: „Po mom mišljenju, da“, čime je potvrdio da predsednik Donald Tramp sada nema takvo dopuštenje.

Međutim, Tilerson je podsetio senatore da američkoj administraciji nine potrebno novo ili bilo kakvo drugo odobrenje Kongresa da koristi vojnu silu u inostranstvu.

Prema njegovim tvrdnjama, Kongres je još 2001. ovlastio američkog predsednika da koristi sve potrebne snage i sredstva „protiv države, grupa ili pojedinaca koji planiraju, počinili su, ili pomagali, u terorističkim napadima 11. deptembra 2001. i protiv svih koji su dali utočište takvim grupama“.

– S tim odobrenjem sprovode se i akcije u Iraku i Siriji. U Siriji napori koalicije na čelu sa SAD imaju za cilj da pobede Islamsku državu.

SAD ne žele da vode vojne operacije protiv snaga vlade Sirije – rekao je državni sekretar SAD, koji je pre samo par dana izneo potpuno suprotnu tvrdnju, da će SAD „ukloniti porodicu Asad“.

On je, međutim, poručio i da SAD neće oklevati da koriste neophodnu silu kako bi zaštitile američku koaliciju ili partnere uključene u vojnu kampanju protiv Islamske države.

Pogledajte video:

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …