Home / U FOKUSU / MEDIJI NAJAVLJUJU NEŠTO ŠTO NAROD NE ZNA! Srbija neće podržati Rusiju kad joj bude najpotrebnije!

MEDIJI NAJAVLJUJU NEŠTO ŠTO NAROD NE ZNA! Srbija neće podržati Rusiju kad joj bude najpotrebnije!

vucic

Ministar Đorđević je ranije izjavio da će srpske oružane snage učestvovati u deminiranju Sirije, uključujući Palmiru. Ekspert smatra da to nije moguće zbog vojne neutralnosti Srbije.

Srpski ministar odbrane Zoran Đorđević je obećao da će njegova vojska zajedno sa ruskim snagama učestvovati u deminiranju na teritoriji Sirije. Međutim, vojska Beograda nije spremna na ovakvu saradnju, piše Balkan Insight.

Osim toga, po mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića, nikakva zajednička operacija nije moguća zato što je Srbija neutralna zemlja i ne može da podržava „nijednu od sukobljenih strana” u sirijskom konfliktu.

Ministar Đorđević je ranije izjavio da će srpske oružane snage učestvovati u deminiranju Sirije, uključujući Palmiru. On je to rekao posle susreta sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, kada je izjavio: „Srbija će podržati sve inicijative Rusije”.

Đorđević je kasnije priznao da Srbija nema mogućnosti ni specijalno obučene jedinice za ovaj posao, ali da planira da obuči svoje snage.

„Posle toga, možda krajem 2018. godine, moći ćemo da učestvujemo u humanitarnom deminiranju u celom svetu, uključujući Siriju”, rekao je on, prenosi RT.

Vodeći vojni analitičar Srbije Aleksandar Radić smatra da teško da je moguće da Beograd pošalje svoje snage u Siriji na zajedničku operaciju čak i 2018. godine.

Ekspert smatra da je Đorđević pogrešio kada je „lako dao takvo političko obećanje”.

„Srpska vojska se ni u kom slučaju neće baviti deminiranjem bilo čega u Siriji iz prostog razloga: to bi značilo da podržavamo jednu od sukobljenih strana”, objašnjava Radić. Prema njegovim rečima, Srbija kao neutralna zemlja može da učestvuje u operacijama u vezi sa sirijskim konfliktom samo pod pokroviteljstvom UN ili Evropske unije.

Ekspert dodaje da su vojni odnosi između Srbije, Rusije i SAD komplikovani , zato što Beograd učestvuje u manevrima i inicijativama sa obe zemlje. Zanimljivo je da je Vašington juče obećao da će srpskoj vojsci dati vojnu inženjerijsku i medicinsku opremu u vrednosti od 435 hiljada dolara, kao i da će poslati vojne instruktore u Srbiju.

(Ruska reč)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …