Home / U FOKUSU / MI5: Al Kaida sprema napade širom Evrope i Velike Britanije, cilj masovne žrtve!

MI5: Al Kaida sprema napade širom Evrope i Velike Britanije, cilj masovne žrtve!

Al Kaida planira napade ba zemlje Zapada, uključujući saobraćajnu infrastrukturu i zamenitosti – objavio je šef britanske kontraobaveštajne službe MI5 Endrju Parker.

web-tribune.com

Pri tom je upozorio da se napadi na Veliku Britaniju mogu očekivati „sa visokim procentom izvesnosti”.

„Deo ključnih terorista Al Kaide je u Siriji gde planira terorističke akte sa velikim brojem žrtava u državama Zapada. Cilj su joj masovne žrtve” – ukazao je Parker.

On je otkrio da je oko 600 građana Velike Britanije ratovalo ili još ratuje u Siriji na strani „na strani bojovnika” i dodao – da se veliki broj njih priključio Islamskoj državi „koja deluje u Iraku i nizu rejona Sirije”.

„Islamska država – podvukao je Parker – planira terorističke akte i na teritoriji Britanije, a koristiće socijalne mreže za podstrekavanje Britanaca na nasilje. Poslednjih meseci smo osujetili tri terorističaka akta. Souočeni samo ozbiljnim nivoom pretnji koje jedva da će se smanjiti u skorije vreme”

Parker se i prethodnih meseci zalagao da specijalne službe dobiju pravo da pojačaju kontrolu interneta i da prošire elektronsku špijunažu, a napad u Parizu je iskoristio da upozori: da specijalne službe moraju imati „dostup svim mogućim informacijama”.

Napuprot Pakeru, portparol Bele kuće, Džoš Ernest, objavio je da američke specijalne službe ne raspolažu informacijama koje bi upućivale na zaključak da je napad na redakciju nedeljnika „Charlie Hebdo” dokaz da se pojačavaju terorističke pretnje „interesima SAD”.

Ernest je čak naglasio: „Nikakve konkretne pretnje SAD nisu se pojavile”.

Dodao je da Barak Obama „pomno prati situaciju u Francuskoj”.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …