Home / U FOKUSU / „Nisam spokojan, u Bosni ima 3.000 radikalnih islamskih spavača!“

„Nisam spokojan, u Bosni ima 3.000 radikalnih islamskih spavača!“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne može da bude spokojan zbog mogućnosti aktiviranja radikalnog islama u Bosni i Hercegovini i poručio da će učiniti sve kako bi se bezbednosne i obaveštajne strukture u RS osnažile.

dodik 1

On je rekao i da Bosna i Hercegovina ne daje dovoljno snažan odgovor na pojave radikalnog islama, istakavši da komunikacija zemalja u regionu u vezi s tim pitanjem mora biti pojačana, posebno posle nedavnog napada na zaposlene u francuskom satiričnom listu „Šarli Ebdo“.

„Ne mogu da budem spokojan, i učinićemo sve u RS da osnažimo naše bezbednosne strukture, čak i obaveštajne, kako bismo se na pravi način zaštitili, jer mislim da na to imamo pravo. Ako sve velike zemlje sveta imaju pravo da se štite, onda imamo i mi u RS imamo pravo da to radimo“, poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima Bosna i Hercegovina je rovit prostor na kojem su, kako kaže, obaveštajne službe evidentirale 3.000 tzv. „spavača“, odnosno potencijalnih ratnika radikalnog islama, zbog čega u BiH „niko ne može da zatvori oči i da kaže da problem ne postoji“.

„Imali smo ranije napad na ambasadu SAD, teroristički napad u Bugojnu, i moram da kažem da strepimo nad tim da se ovde nešto nama eventualno ne desi, jer prema evidenciji o ljudima koji u BiH promovišu radikalni islam, pokazuje se da ih je ovde sve više“, rekao je Dodik, dodavši da su čak i poznate lokacije gde se promoviše ekstremni islam, poput sela Gornja Maoča.Reakcija BiH na to, kako je ocenio predsednik RS, nije adekvatna.

„BiH ne daje dovoljno snažne odgovore na takve pojave, bez obzira na to što je usvojen zakon o zabrani odlaska na ratište na druge prostore, jer ništa nije rečeno šta će biti sa onima koji se vrate sa tih ratišta“, naglasio je Dodik.

Zbog problema koji region ima sa radikalnim islamom, u kojem, kako je dodao, s Kosova i Metohije, iz Raške oblasti, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odlaze vojnici u oružane sukobe na Bliskom istoku, potrebno je da se povežu oni koji se bore protiv tog ekstremizma.“Postoji određena komunikacija, ali očigledno, posle ovoga što se dogodilo u Parizu, ona mora biti pojačana“, zaključio je Dodik.

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …