Home / U FOKUSU / Misterija „atomskog kofera“ koji Putin donosi u Srbiju…

Misterija „atomskog kofera“ koji Putin donosi u Srbiju…

Dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina glavna je politička tema u Srbiji već danima. Iako Putin dolazi tek 16. oktobra pojavilo se na desetine informacija o detaljima predstojeće posete.

putin

Putin će doputovati u Srbiju luksuznim avionom „Iljušin“, u kojem su slavine u toaletima presvučene zlatom, sedišta su presvučena skupocenom kožom, a zidovi su ručno oslikani.

Kroz vazdušni prostor Srbije pratiće ga avioni “Mig-29”. Tokom leta iznad Srbije naš vazdušni prostor biće zatvoren za ostali saobraćaj.

Na putovanjima predsednika Rusije u njegovoj pratnji su uvek dva mornarička oficira u teget odelima koji nose famozni „atomski koferčić“ u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg vrhovni komandant može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Dan pre njegove posete u Beograd će doći odred ruskih specijalaca, koji će proveriti trasu kojom će se kretati njihov predsednik. Pretpostavlja se da će Putin u Beogradu koristiti svoj „mercedes“ mada ima procena da bi on mogao da koristi svoju oklopnu limuzinu „zil 41052“, poznatu po tome što može da izdrži nuklearni udar. Putin će svojim vozilom otići do Palate Srbija.

U Palati “Srbija” biće održan svečani doček gde će ruskog predsednika devojke u narodnim nošnjama poslužiti hlebom i solju. Zatim će uslediti sastanci. Putin će prvo razgovarati sa Nikolićem, pa sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka Vučića i Putina, uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije, a predviđena je i ceremonija potpisivanja međudržavnih sporazuma.

Očekuje se da će se razgovarati o listi proizvoda koji su na režimu izvoza u Rusiju bez carine i mogućnosti da se na listu ubaci nekoliko hiljada vozila kragujevačkog „Fijata“, sirevi i cigarete. Razmatraće se i pitanja iz energetike – isporuka energenata, NIS, „Petrohemija“, „Južni tok“, kao i Humanitarni centar u Nišu“.

Biće priređen i zajednički ručak sa predstavnicima ruske i srpske delegacije. Kao aperitiv biće služena nabolja domaća rakija. Kao predjelo biće servirane goveđa i svinjska pršuta, pite, gibanice, proja, razni sirevi, ajvar, prebranac, kao i suhomesnatim, a sve isključivo iz Srbije. Ponuda u glavnom jelu je nekoliko supa i čorbi, zatim jagnjetina i svinjetina, roštilj i riba. Za atmosferu tokom ručka biće zadužen hor “Stanislav Binički”. Predviđeno je da pevaju naizmenično jednu srpsku, jednu rusku pesmu.

Putin će prisustvovati vojnoj Paradi koja će se, prema najavama ministra odbrane Bratislava Gašića naverovatnije održati na platou ispred Palate Srbija. Tomislav Nikolić će tokom Parade uručiti ruskom predsedniku Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Nakon Parade, NIkolić i Putin položiće vence na Groblju oslobodilaca Beograda.

Procene su da će Putuna u Srbiji obezbeđivati 4.000 policajaca. Noć pre dolaska sa trase prolaska predsedničke kolone biće uklonjeni svi automobili, provereni i zapečaćeni svi šahtovi. Na krovovima zgrada nalaziće se snajperisti, a kao i prethodnog puta građanima koji žive na trasi prolaska predsedničke kolone biće zabranjeno da otvaraju prozore, a pojedini delovi grada će biti zatvoreni za saobraćaj.

Međutim, i pored jakih mera zaštite građani će tokom vojne Parade imati priliku da vide i pozdrave Putina.

Tokom posete 2011. godine tadašnja vlast Demokratske stranke je zabranila održavanje svih skupova i time sprečila građane da dočekaju Putina koji se tada nalazio na funkciji premijera Rusije. Prema mišljenju političkih analitičara, to je tada učinjeno zbog straha da bi zapad negativno gledao na Srbiju da je došlo do masovnog dočeka Putina u Beogradu. Ovog puta će Putin dobiti mnogo topliji doček u Srbiji.

(Srbija Danas)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …