Home / U FOKUSU / Montgomeri otkrio: Ukoliko Vučić bude tako postupio suočiće se sa dramatičnim pogoršanjem situacije u zemlji..

Montgomeri otkrio: Ukoliko Vučić bude tako postupio suočiće se sa dramatičnim pogoršanjem situacije u zemlji..

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijem Montgomeri smatra da je pitanje statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra važno pitanje za Srbiju, i da su implikacije odluke po tom pitanju izuzetno važne za srpski narod.

500

U susret poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, Montgomeri kaže da ne očekuje da će Srpsko-ruski humanitarni centar i status njegovog osoblja biti bitna tačka na dnevnom redu sastanaka u Vašingtonu.

„Žao mi je što to moram da kažem ali u opštoj slici, za SAD zapravo i nije bitno da li će Srbija odlučiti da se približi Rusiji, dajući na primer ,diplomatski status’ onome što bi trebalo da bude ,humanitarni centar’. Dani Hladnog rata kada su te stvari bile važne za SAD su odavno prošli“, rekao je Montgomeri za Tanjug.

On, zapravo, ukazuje da je to „mnogo važnije pitanje za narod Srbije i to kako on vidi svoju budućnost”.

„Jer, implikacije te odluke snosiće narod Srbije, a ne SAD”, ističe Montgomeri.

„Premda mislim da veliki majstor neutralnosti tokom hladnog rata, maršal Tito nikad ne bi pristao da ima rusku bazu na srpskoj teritoriji nazvanu drugim imenom, njegovo vreme je davno prošlo“, dodaje on.

Uz ogradu da SAD nisu članica EU a da se i EU suočava sa brojnim izazovima, američki diplomata kaže da razume Vučićev zahtev za ubrzan pristup Srbije EU.

Članice EU izgleda nisu u stanju da shvate da neizvesnost, duga odlaganja i prepreke u procesu pristupanja imaju kumulativan negativan uticaj na Srbiju i da podrška ulasku u EU opada, ukazuje on.

„Predsednik pokušava da skrene pažnju na to. On želi, a i ljudi u Srbiji zaslužuju jasniju ideju o tome šta ih čeka i u kom vremenskom periodu“, rekao je Montgomeri.

On dodaje i da „kolko god to bilo nefer” i susedi kao što je Hrvatska mogu otežati taj put kako bi zabeležili poene na političkom planu.

„A neke u EU će stvarno brinuti i odnosi Srbije i Rusije ili će ih koristiti kao izgovor da još više uspore proces pristupanja. To su sve prepreke koje ne zavise od Srbije“.

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Montgomeri navodi da kosovski Albanci „slušaju samo SAD” bez čijeg pritiska, kako kaže, neće biti napretka u primeni dogovorenog u Briselskom dijalogu i nada sa da će nova administracija taj uticaj upotrebiti.

„Realnost je da kosovski Albanci slušaju samo, i ponavljam, samo SAD. Oni ne poštuju EU i osećaju se slobodnim da ignorišu njene zahteve, sugestije i pretnje“, rekao je Montgomeri, zamoljen da prokomentariše šta se može očekivati od nove administracije u pogledu zaštite srpskih interesa u dijalogu i Srba na Kosovu.

Montgomeri se nada da će aktuelna američka administracija iskoristiti svoj uticaj da izvrši pritisak na kosovske Albance da ispune obaveze koje su preuzeli Briselskim dijalogom ali kaže i da „strahuje da se to neće dogoditi”.

„Ukoliko to ne učine, neće biti nikakvog napretka po pitanju Kosova i otklanjanja opasnosti od dramatičnog pogoršanja situacije”, dodao je američki diplomata.

On očekuje da će među najvažnijim temama tokom predstojećih susreta predsednika Vučića u Vašingtonu biti i stabilnost, i pretnje koje donosi terorizam, a da će Vučić iskoristiti posetu da ojača ekonomsku saradnju i privuče nova američka ulaganja.

„SAD cene ulogu koju je Srbija u skorijem periodu igrala u isticanju značaja pomirenja i gledanja u budućnost umesto u prošlost. SAD će nesumnjivo izraziti snažnu podršku uspešnom odvijanju Briselskog dijaloga i napretku u normalizaciji odnosa” sa Prištinom, rekao je bivši američki ambasador.

Najvažnije je, ističe, da je odnos Srbije i SAD, nakon što je prošao kroz različite faze, danas odnos dve nezavisne zemlje koje možda imaju različitu perspektivu o nekim pitanjima ali su ujedinjene kada je reč o onome što je važno.

U Vašingtonu će biti reči o terorizmu i bezbednosti, jer, „nije tajna da se mnogi mladi, koji su se borili sa takozvanom Islamskom državom, vraćaju u Bosnu, na Kosovo i u Makedoniju i predstavljaju pretnju ne samo za region veći i za celu Evropu”, napominje bivši američki ambasador.

Montgomeri je takođe siguran da će Vučić tokom posete podvući rešenost da unapredi srpsku privredu i podstakne SAD i njihove glavne korporacije da dodatno povećaju ulaganja u Srbiju.

On smatra da postoji niz načina da se unapredi klima za bolje ekonomske odnose SAD i Srbije, uključujući različite sporazume i bilateralne ugovore.

„Predsednik Vučić razume da bez snažnog ekonomskog rasta, Srbija ne može da unapredi infrastrukturu i omogući svojim građanima bolji život. Ona bez toga ne može da bude stub stabilnosti u regionu, kakav je bila u prošlosti i kakav može da bude ponovo“, zaključio je on.

Tanjug

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …