Home / U FOKUSU / KRITIČNO: MOSKVA OKRENULA „ISKANDERE“ PREMA NEMAČKOJ, I ZAPRETILA… (VIDEO)

KRITIČNO: MOSKVA OKRENULA „ISKANDERE“ PREMA NEMAČKOJ, I ZAPRETILA… (VIDEO)

Planovi SAD da modernizuju nuklearno oružje stacionirano u Nemačkoj može da naruši strateški balans u Evropi što bi u tom slučaju zahtevalo odgovor Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

rakete 1

Ovakva reakcija dolatzi posle izveštaja nemačge televizije ZDF da će u vazdušnoj bazi Bundesvera u gradu Buhel biti razmešteno 20 američkih atomskih bombi tipa B61-12.

„Dvadeset i pet godina nakon priključivanja Rajnland–Pfalca Nemačkoj ponovo će biti razmeštene atomske bombe kao u periodu Hladnog rata“, prenosi nemačka televizija.

U najavi programa na televiziji ZDF navodi se da je još 2010. godine Bundestag većinom glasova izglasao povlačenje atomskog oružja sa teritorije Nemačke. Ipak, to nije bilo urađeno i sada će atomsko oružje koje se nalazi u Nemačkoj biti zamenjeno drugim, savremenijim. Pripreme za njegovo razmeštanje će početi ovih dana u vazdušnoj bazi Bundesvera u Rajnland-Pfalcu.

Ono što ostaje nejasno je kakav će to odgovor Rusija dati ali prema neimenovanim vojno-diplomatskim izvorima Interfaksa Moskva planira razmeštanje Iskandera-M u Kaljingradu koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom.

„Konačna odluka će biti donešena posle detaljne analize o potencijalnoj pretnji“, pojasnio je izvor.

Moskva je i ranije pretila razmeštanjem projektila „iskander“ u Kaljingradu i to u trenucima kada su bili narušeni odnosi Rusije i SAD zbog krize u Ukrajini.

Inače, sistem Iskander-M namenjen je uništavanju različitih kopnenih ciljeva – raketnih sistema, dalekometne artiljerije, objekata i sistema protivraketne i protivvazdušne odbrane. Sistem ima mogućnost da ispaljuje krstareće rakete R-500 visoke preciznosti, koje su, između ostalog, opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Pogledajte video:

(Kurir)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …