Home / U FOKUSU / MUNJEVITA OFANZIVA: Džihadisti ISIL-a na samo 2 kilometra od Bagdada, ubijeno 1.000 iračkih vojnika!

MUNJEVITA OFANZIVA: Džihadisti ISIL-a na samo 2 kilometra od Bagdada, ubijeno 1.000 iračkih vojnika!

Uprkos višednevnim vazdušnim napadima na položaje i snage Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), džihadisti su došli su do predgrađa Bagdada i pokušavaju da preuzmu prestonicu Iraka.

isil2

Borbe su se približile na manje od dva kilometra od grada, a iračke snage očajnički pokušavaju odbiti nalete islamskih fanatika, koji su u jučerašnjim borbama navodno ubili 1.000 iračkih vojnika.

ISIS već od ranije drži veći broj gradova i sela nedaleko od glavnog grada Iraka, jer je kolaps u obrani iračke vojske omogućio džihadistima da pokrenu munjevitu ofanzivu na zapad te države.

Vest da su islamisti došli pred kapije Bagdada javila je Fondacija za pomoć i pomirenje na Bliskom istoku, bliska Anglikanskoj crkvi u prestonici Iraka.

„ISIL JE je sada na manje od dva kilometara daleko od ulaska u grad. Rekli su da se to nikad neće ogoditi, no sada samo što nije“, piše u saopštenju koje je objavljeno na strani te fondacije na Fejsbuku.

Predsednik SAD Barak Obama sinoć je priznao da su američke obaveštajne agencije potcenile snagu Islamske države, koju je ojačalo to što je asimilovala ostatke vojske Sadama Huseina. Obma je rekao da su američke snage u saradnji sa sunitskim plemenima savladale Al Kaidu u Irkau, ali da je ta teroristička organizacija iskoristila haos u susednoj Siriji i tamo „uskrsnula“ pod novim imenom – Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL).

(Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …