Home / U FOKUSU / NA IVICI GLOBALNOG HAOSA: U sukob Amerike i Kine oko Južnokineskog mora uključila se nova megasila..

NA IVICI GLOBALNOG HAOSA: U sukob Amerike i Kine oko Južnokineskog mora uključila se nova megasila..

nato- vezbe- vojskaGeopolitički sukob velikih sila dobio je novu dimenziju: U konflikt Kine i SAD u Južnokineskom moru umešala se Rusija, koja je stala na stranu Pekinga.

Barem tako deluje vest da su Peking i Moskva dogovorili zajedničke vojne vežbe koje će se u septembru održati u spornim vodama Južnokineskog mora.

– Vežbe kineske i ruske vojske biće rutinske i za metu neće imati nijednu treću stranu – rekao je portparol Ministarstva odbrane Kine Jang Judžan.

Međutim, uprkos ovakvoj poruci Pekinga, savez dve azijske sile prst je u oko Vašingtonu, koji već duže vreme kritikuje Kinu zbog njenih, kako tvrde iz SAD, nelegalnih manevara u spornim vodama u arhipelagu Spratli.

Štaviše, Amerikanci su najavili da će njihova mornarica nastaviti sa svojim operacijama u Južnokineskom moru, za šta opravdanje vide u tome što tako „štite interese svojih saveznika“.

Naime, zemlje poput Filipina i Malezije optužuju Kinu za izgradnju veštačkih ostrva u vodama koje se, po njihovom mišljenju, vode kao međunarodna teritorija. Prema tvrdnjama SAD i njenih saveznika, Peking u tim vodama gradi veštačka ostrva koja potom militarizuje, praveći na njima piste za poletanje borbenih aviona, kao i osmatračnice i tvrđave sa naoružanjem.

Oštre izjave, kako iz Pekinga tako i iz Vašingtona, pokazuju da i jedni i drugi prevlast u Južnokineskom moru shvataju i te kako ozbiljno. Razlozi za to su brojni, a prvi je svakako geografski položaj spornog arhipelaga, koji se nalazi na glavnom plovnom putu kroz koji se snabdeva cela istočna Azija. Te vode su bogate ribom, a pored toga pretpostavlja se da su na tom području velika nalazišta nafte i zemnog gasa.

Drugi razlog je svakako strateške prirode. Jednostavno, slobodan pristup Južnokineskom moru američkim razaračima omogućava da, pod izgovorom „zaštite svojih saveznika“, na nišanu drže dobar deo Azije.

Ulaskom Rusije u igru, voda u Južnokineskom moru će proključati, hteo to neko da prizna ili ne. Jer, ne zavaravajmo se, Rusija i SAD nisu prijatelji, a teško da će u bliskoj budućnosti to i postati.
S druge strane, Kini je Kremlj očigledno bliži partner od Vašingtona, što geografski, što politički. Iako Kinezi drže veliki deo američkog spoljnog duga, to ih ne čini prijateljima.

Kina: Haški sud? Mi to ne priznajemo

Međunarodni sud u Hagu nedavno je doneo odluku o sporu u Južnokineskom moru, presudivši da Kina nezakonito uzurpira međunarodne vode, na šta je Peking ekspresno reagovao. „Mi ne priznajemo odluku Haga. Kina je u pravu, i nastaviće sa svojim operacijama u Južnokineskom moru. Mi imamo istorijsko pravo na tu teritoriju“, navodi se u saopštenju.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …