Home / U FOKUSU / NA IVICI SUKOBA: Ruski su-27 na manje od metra izveo opasan manevar i pokazao oružje!

NA IVICI SUKOBA: Ruski su-27 na manje od metra izveo opasan manevar i pokazao oružje!

Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom avionu, tvrde švedski dužnosnici.

pilot- avion 1

Švedska obaveštajna služba (FRA) i švedska vojska zabeležile su povećanje aktivnosti ruskih vojnih snaga u tom delu Evrope.

FRA je u četvrtak objavila saopštenje u kome tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom avionu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom. Švedski obavještajci čak su u javnost pustili i fotografiju ruskog lovca na kojoj se vidi agresivno zastrašivanje i pokazivanje „mišića“.

Šveđani tvrde da ovo nije izolovan slučaj i da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta u proteklih šest meseci.

„U nekoliko poslednjih godina zabeleženo je povećanje vojne aktivnosti iznad Baltika. Između ostalog, to su i ruski lovci koji na agresivan način provociraju vojne avione drugih zemalja“, rekla je Lena Niberg, šefi švedskih obavjštajaca.

Zamjenik direktora Združenog štaba švedske vojske Anders Grenstad kaže da vrlo pomno prate rusku vojnu aktivnost u regiji i ističe da ovakvo agresivno ponašanje nije viđeno godinama.

Rusija još nije komentarisala švedske optužbe.

Vest je izašla u javnost nakon što su prošlog meseca dva ruska lovca su-24 viđena u švedskom vazdušnom prostoru, južno od Olanda.

Najveći incident između ove dvije države dogodio se 1952. godine, a poznatiji je pod imenom Afera Katalina. Tada je ruski avion srušio švedsku nenaoružanu letelicu iznad međunarodnih voda, pritom ubivši osam članova posade, a zatim je pucao i na spasilački avion.

Sovjetska vlada demnatovala je tada bilo kakvu umešanost u incident i nastavila da ga poriče sve do 1991. godine, uprkos činjenici da su u olupini švedskog aviona pronađeni tragovi naoružanja ruskog miga.

(Jutarnji.hr)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …