Home / U FOKUSU / NAJVEĆE GOMILANJE VOJSKE POSLE 2. SVETSKOG RATA: Ako NATO napadne Rusiju, sledi NUKLEARNI ODGOVOR

NAJVEĆE GOMILANJE VOJSKE POSLE 2. SVETSKOG RATA: Ako NATO napadne Rusiju, sledi NUKLEARNI ODGOVOR

Nakon slanja ruske flote u Mediteran, predstavljanja novih nukleranih projektila i sprovođenja velikih vojnih vežbi u Rusiji, usledio je odgovor Severnoatlantske alijanse (NATO).
rusija- putin- rat
NATO je planira najveću demonstraciju moći još od Hladnog rata.

Jens Stoltenberg smatra da slanje nosača „Admiral Kuznjecov“ ka obalama Sirije budi bojazan da će napadi na Siriju biti pojačani.

„Neselektivni napadi moraju da prestanu“, rekao je Stoltenberg. „Svakog dana umiru muškarci, žene i deca. Ubijeni u gnusnim napadima na svoje stanove i bolnice.“

Stoltenberg kaže da NATO ne reaguje na svaki pojedinačni potez Moskve, ali da već duže vreme primećuje vojne manevre i preteću retoriku. Zato Alijansa, kaže, mora da odgovori i vojnim zastrašivanjem, prenosi „Deutsche Welle“.

„Tražimo dijalog i transparentnost“, dodao je Stoltenberg i najavio skoro zasedanje Saveta NATO-Rusija.

Gomilanje vojske

vojska- vojnici- amerika- sad- usa- nato

Osim dijaloga NATO želi da odgovori i vojno, kako bi bio shvaćen ozbiljno. Na samitu u Varšavi u julu zaključeno je slanje četiri bataljona u tri baltičke države i Poljsku, a sada su dogovoreni novi detalji. Trupe bi trebalo da budu spremne početkom februara sledeće godine. Bataljone predvode Kanada, SAD, Velika Britanija i Nemačka.

Bundesver će davati najveći kontigent vojnika u Litvaniji, i komandovaće trupama iz Francuske, Holandije, Belgije, Norveške, Hrvatske i Luksemburga. Bataljon će ukupno brojati 1.000 vojnika, od toga između 450 i 600 iz Nemačke dok će ostale nacije popunjavati broj po principu rotacije. Sledeće jeseni će na licu mesta biti i pešadija mešovite nemačko-francuske brigade. Do 2018. bi vojnici NATO trebalo da budu u litvanskoj bazi Rukla.

Velika Britanija će poslati trupe, tenkove i avione lovce u Estoniju, a pridružiće se i rumunskim i američkim bataljonima u Poljskoj, prenosi „Daily mail“.

Rumunskim nebom će prvi put patrolirati i britanski avioni.

Britanska mornarica je ranije već pripremljena za akciju kada je javljeno da će ruska flota proći Lamanšom.

SAD se nadaju da će evropske države formirati četiri borbene grupe od oko 4.000 trupa kao deo odgovora NATO Rusiji.

Baltičke države, članice NATO se brinu da bi Rusija mogla da ih napadne.

Juče je Rusija predstavila novi nuklearni projektil koji je NATO nazvao „Satana 2“, što je uticalo na intenziviranje razgovora u NATO o odbrani u slučaju ruskog napada.

bombarderi- amerika- b52- avion
Ruski analitičari: U slučaju napada NATO, sledi nuklearni odgovor

U slučaju NATO napada na Rusiju, doći će do pune upotrebe ruskih potencijala, a protivraketna odbrana koju Alijansa razmešta po Evropi biće uništena prva, upozoravaju ruski vojni stručnjaci.

Stručnjak iz Centra za analizu strategija i tehnologija Mihail Barabanov ističe da je primena sredstava vazdušnog napada nad teritorijom Rusije praktično nemoguća, jer bi odmah izazvala nuklearni odgovor.

„Ako budu lansirane krstareće rakete ili ako dođe do masovnog poletanja bombardera, jedino što je moguće jeste odgovor punim kapacitetom nukleranih snaga“, predviđa on.

Protivraketna odbrana koju NATO razmešta u Evropi takođe je, prema tvrdnjama stručnjaka, nemoćna u slučaju sukoba sa Rusijom. Takvi objekti prvi će biti uništeni.

Karakteristike savremenog raketnog naoružanja, kao što je sistem „Iskander“, omogućavaju da se pitanje objekata Protivraketne odbrane „reši za nekoliko minuta“, tvrde vojni stručnjaci.

Analitičar Radio-televizije „Zvezda“ Dmitrij Jurov navodi da će „svaki pokušaj rešavanja pitanja sa Rusijom vojnim putem dovesti do toga da će država-agresor biti zbrisana sa lica Zemlje za samo nekoliko minuta“.

web-tribune.com

„Na takvoj teritoriji posle mogu da žive samo bubašvabe. Sa ovim stavom se neće složiti brojni kvazistručnjaci za Rusiju sa društvenih mreža, koji su na internetu odavno odnijeli pobedu na svim frontovima“, ističe Jurov.

Razne teorije kvazianalitičara koji po društvenim mrežama pišu o mogućoj pobedi NATO-a i brzom pokoravanju Rusije jesu besmislice koje nemaju veze sa relanošću.

Tako je jedan „analitičar“, navodni potpukovnik američke vojske, objavio da Pentagon planira da osvoji Rusiju „za deset do 20 dana“.

Ovu vest objavili su prvi ukrajinski mediji, prenijeli su je svi glavni mediji, a ispostavilo se da Pentagon nikad nije čuo za tog „stručnjaka“.

Oni koji tvrde kako je moguće da NATO pobedi Rusiju u direktnom sudaru ne uzimaju u obzir realno stanje stvari – raspored snaga, stepen zaštićenosti ključnih objekata, slabosti zapadnih stelt bombardera, koji lete samo tamo tamo gde nema protivvazdušne odbrane.

Planovi o osvajanju Rusije pišu se u stanju pijanog ludila, a autori nemaju pojma o tome kako funkcionišu vojne tehnologije, navode ruski analitičari.

Renomirani stručnjaci upozoravaju da bi se vojni sukob između Rusije i NATO-a za nekoliko časova pretvorio u razmjenu nuklearnih napada, što nikome ne bi donelo ništa dobro.

(deutsche welle, Srna)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …