Home / U FOKUSU / NAREDBA EU KOJU VUČIĆ VEĆ ZNA

NAREDBA EU KOJU VUČIĆ VEĆ ZNA

Evropski parlament traži da Evropska unija u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova, tehnički već spremna, poglavlja.

vucic

Evropski parlament navodi i da je Srbija “učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom, što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora”, navodi se u predlogu rezolucije o Srbiji o kojoj će u utorak u Strazburu raspravljati parlament EU.

U predlogu se podvlači sveukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a takođe se navodi da su “hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja” u dijalogu Beograd-Priština, s tim da “obe strane krenu u punu primenu dogovora”.

“To znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština”, kako je predočeno, uz poziv Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da “vrši procene onoga što čine dve strane u sprovođenju svojih obaveza”.

Prema predlogu rezolucije, koju je pripremio izveštač za Srbiju Dejvid Mekalister, a o kojoj sutra treba da raspravlja Evropski parlament, srpske vlasti su “ostvarile određen napredak u pravosuđu… ali nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu”.

Otud se traži da vlasti u Beogradu obezbede evropske norme u pravosuđu i “smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca”.

Evropski parlament je “zabrinut zbog pomanjkanja napretka u bitki protiv korupcije i poziva Srbiju da pokaže jasnu političku volju i predanost rešavanju tog pitanja”, ali pohvaljuje “delatnu ulogu Beograda u međunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala”.

U predlogu rezolucije se pozdravlja učešće Beograda u vojno-policijskim međunarodnim misijama Evropske unije, ali “ponovo poziva Srbiju, saglasno zahtevima njenog statusa kandidata za člansto, da postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji”.

Evropski parlament u predlogu navodi da “smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija”.

Naglašeno je i da je “Srbija i dalje konstruktivno opredeljena za odnose s drugim zemljama u procesu priključivanja EU i susednim članicama Unije” i rečeno da bilateralna pitanja treba rešavati saglasno međunarodnom pravu, kao i da “rešavanje takvih problema ne sme ugroziti pregovore o članstvu s EU”.

“Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu uključivanja u EU i njen preduzimljiv, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima(o članstvu)”, navodi se u ovom dokumentu koji je prethodno usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.

Takođe se pohvaljuje “napredak Srbije u razvijanju delatne tržišne privrede i poboljšanju sveukupnih ekonomskih prilika u zemlji” i kaže da je sve to “jasan znak rešenosti i političke volje” Beograda za utiranje puta ka članstvu u EU.

Međutim, kako je navedeno, Srbija tu “stratešku odluku mora da širi i u srpskom stanovništvu, uključujući snažnije predočavanje kolika se budžetska sredstva EU doznačavaju Srbiji… a srpske vlasti treba da se uzdrže od poruka uperenih protiv EU”.

U predlogu rezolucije se pozivaju srpski zvaničnici da “ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana” i zajamče rad svih nezavisnih tela i institucija.

Vlasti u Beogradu se, isto tako, pozivaju da “rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske snage prema građanima i uzimaju se na znanje, sa zabrinutošću, sporni događaji u beogradskoj četvrti Savamala, kad je reč posebno o rušenju privatne imovine, i traži se da to brzo bude rasvetljeno uz puno učešće sudskih vlasti u istrazi s ciljem da se počinioci privedu pravdi”.

Evroposlanici “ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka vezanog za slobodu izražavanja i samocenzure u medijima, gde je došlo do pogoršanja situacije”.

Oni podvlače da su “dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu”.

U predlogu rezolucije Evropski parlament je veliki prostori dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da “javno i neopozivo osude sve napade, obezbede odgovarajuća sredstva za žustriju istragu napada na novinare i medije kako bi počinioci bili privedeni pravdi”.

Takođe je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen sporazum o saradnji i zaštiti između tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

U pripremnom dokumentu Evropskog parlamenta se uglavnom daje povoljna slika zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i podvlači da “etnički, kulturno i verski mešovita Vojvodina doprinosi identitetu Srbije”.

U Vojvodini je i dalje zajamčena zaštita manjina i dobra je međuetnička situacija, navodi se u predlogu rezolucije i dodaje da “autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena”.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …