Home / U FOKUSU / NAREDBA VUČIĆU IZ BRISELA: Odmah početi pregovore sa demonstrantima

NAREDBA VUČIĆU IZ BRISELA: Odmah početi pregovore sa demonstrantima

Evropski komesar Johanes Han je izjavio da očekuje da što pre dođe do rekonstrukcije srpske vlade posle predsedničkih izbora da bi se nastavile neophodne reforme i naglasio da je nužno da vlasti uđu u raspravu s demonstrantima u Srbiji da bi se negodovanja okončala.

han- vucic

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Han je rekao da se od zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, kao što je Srbija, očekuje da svi imaju pravo da negoduju i demonstriraju da bi izrazili ono što ih brine.

Na pitanje novinara kako gleda na demonstracije koje se svakodnevno održavaju u Beogradu i drugim srpskim gradovima, evropski komesar za proširenje je odgovorio da smatra da je “to pravo svih”.

“Kad je u pitanju zemlja kandidat za članstvo u EU, očekujemo da svako ima mogućnost da izrazi ono što ga zabrinjava i da može da negoduje i demonstrira….To se odvija na miran način i to je u redu i smatram da je dužnost vlasti u zemlji da na pravi način reaguju na to i uđu u raspravu s ljudima, jer mora postojati interes da je u pitanju zajedničko kretanje ka evropskoj perspektivi”, rekao je Han.

On je rekao da se to mora poštovati što “pretpostavlja da vlasti budu u kontaktu s demonstrantima, da pokušaju da uđu u raspravu i nađu rešenja”.

“Važna rekonstrukcija Vlade Srbije zbog pregovora sa Prištinom”

Evropski komesar je čestitao novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a na pitanje novinara šta se očekuje posle ovih izbora, naglasio je da je “ustavni okvir jasan, što je u više navrata stavio do znanja i novoizabrani predsednik, a to znači da se poštuje, a ne da se pokušava da se promeni taj ustavni okvir”.

“Sad je važno”, dodao je on, “da se izvrši rekonstrukcija vlade i mislim da su (parlamentarna) većina i politička situacija u zemlji jasne, a za nas je u političkom smislu važno da postoji stabilna situacija”.

Han je naveo i da je Dačić u razgovoru s njim naglasio “važnost da se nastavi saradnja”, kao i da je nužno sprovesti dosta reformi za dalji ekonomski razvoj, kao i da se iskoriste mogućnosti i održi zamah.

“Nadam se da će vrlo uskoro doći do potrebne rekonstrukcije vlade, što je važno i za dijalog (s Prištinom) i mnoge druge aktivnosti koje sad imamo”, rekao je evropski komesar za proširenje, istakavši da će se to nastaviti s idućom vladom i novim predsednikom.

“Veoma sam uveren da će taj stepen saradnje kakav smo imali u proteklim godinama biti dodatno pospešen”, dodao je Han.

Dačić je rekao da je Han pozvan da prisustvuje ustoličenju nove srpske vlade, a evropski komesar je odgovorio da veruje da će biti prisutan tom činu.

Priznanje uslov: “Srbija mora da sredi odnose sa Prištinom”

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da ne treba da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja Srbije EU, ali da Srbija mora da uradi svoj deo posla posebno u sprovođenju reformi i napretku u dijalogu sa Prištinom.

“Delimo zajednički pogled da ne bi trebalo da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja, što znači da EU mora da isporuči, kada Srbija ispuni zahteve, i da bilateralne odnose ostavi po strani.

Ali ovo takođe znači da Srbija mora da uradi svoj posao, jer tempo pregovora zavisi od primene reformi, posebno u područjima vladavine prava i ekonomije”, rekao je Han.

Han je dodao da tempo pristupnih pregovora Srbije sa EU “naravno zavisi i od napretka u dijalogu sa Prištinom” i izrazio nadu da će “obe strane pokazati konstruktivan pristup i ostvariti dodatne opipljive rezultate” i da će uskoro biti otvorena nova poglavlja.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da ostvaruje svoje prioritete u spoljnoj politici, a to je članstvo u EU.

“Zato je važno da proces evropskih integracija ima određenu dinamiku i da u njemu nema zastoja i u tom smislu mi očekujemo da krajem juna, na sledećoj međuvladinoj konferenciji bude otvoreno još nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Mi se nadamo da će biti četiri, a svejedno koliko god da bude, veoma je važno da se time pokazuje jedna dinamika i da postoji kontinuitet u napredovanju u evropskim integracijama”, dodao je Dačić.

(Beta)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …