Home / U FOKUSU / NAPETOST RASTE: Kina poslala 100.000 vojnika na granicu sa Severnom Korejom, čeka se odgovor…

NAPETOST RASTE: Kina poslala 100.000 vojnika na granicu sa Severnom Korejom, čeka se odgovor…

kina vojska2

Rukovodstvo Kine zbog rasta napetosti na Korejskom poluostrvu rasporedilo je dodatnih 100.000 vojnika na granici. Paralelno, nivo gotovosti oružanih snaga Kine je povećan, piše japanski list „Jomiuri“ pozivajući se na izvore u Kini, uključujući vojnike.

Ovakve povećane mere bezbednosti, prema ovim podacima, uvedene su sredinom a
Atomska podmornica „Mičigen“ tipa „Ohajo“ naoružana raketama „tomahavk“ uplovila je u južnokorejsku luku Pusan, javlja „Bi-Bi-Si njuz“.

Sjedinjene Američke Države su u poslednje vreme više puta izjavljivale da ne isključuju nijedan od scenarija prema Severnoj Koreji koja ubrzanim tempom radi na razvoju raketno-nuklearnog programa. Između ostalog, Pjongjang je prošle godine izvršio dva nuklearna testiranja i više od 20 lansiranja balističkih raketa različitog tipa.

Sada je, prema podacima posmatranja iz kosmosa, sve spremno za šesto nuklearno testiranje na poligonu na severoistoku Severne Koreje. Ka Korejskom poluostrvu se u ovom trenutku kreće udarna grupa Ratne mornarice SAD na čelu sa nosačem aviona „Karl Vinson“.

Paralelno, ona izvodi vojne vežbe sa japanskim raketnim razaračima „Asagara“ i „Samidare“.

Pretpostavlja se da će udarna grupa proći kroz Korejski moreuz pored ostrva Cušima i pređi u japansko more.

U njegovim vodama, kako piše list „Jomiuri“, izvešće se nove vojne vežbe ove jedinice i Ratne mornarice Japana. Planirana su vojne vežbe sa Ratne mornarice Južne Koreje.

(sputniknews)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …