Home / U FOKUSU / NATO KOMANDANT PRIZNAO: Pripreme za rat sa Rusijom su u završnici!

NATO KOMANDANT PRIZNAO: Pripreme za rat sa Rusijom su u završnici!

bridlav- nato- general

Američki komandant je rekao da je NATO spreman da započne rat protiv Rusije koji će i dobiti u bliskoj budućnosti, piše Webtribune.rs

Evropska komanda SAD (EUCOM) i NATO pojačavaju svoje napore i šire svoju vojsku sve bliže ruskoj granici, rekao je u četvrtak američki vrhovni komandant evropskih snaga, general Filip Bridlav.

Rusija je upozorila da pojačano vojno prisustvo predstavlja provokaciju za rat.

Od 2014. godine, SAD i NATO su usredsređeni na ponovnu izgradnju vojnog kapaciteta i borbene gotovosti u Evropi u skladu sa Evropskom inicijativom osiguravanja (ERI)

Bridlav je objasnio da će NATO u sklopu ERI prepozicionirati svoje druge najžešće snage u Evropu, koje će se, prema njegovim rečima, koristiti za rat, a ne za vežbanje.

Departman odbrane SAD je početkom februara zahtevao da se za snage u Evropi izdvoji budžet za odbranu od 3,4 milijarde dolara za 2017. godinu.

General Filip Bridlav je rekao da je Evropska inicijativa osiguravanja neophodna da bi se predupredila ruska agresija.

NATO je s dugogodišnjim partnerstvom prema Rusiji smanjio broj svojih snaga, broj štabova i kapacitete u Evropi, a ERI predstavlja višestrani pristup za formiranje spremne vojne snage u Evropi.

„Protekle dve decenije smo pokušavali od Rusije da stvorimo partnera u Evropi“, rekao je Bridlav. „ERI predstavlja iskorak od te inicijative i ostvarivanje položaja koji će nam omogućiti da predupredimo rusku agresiju“.

Bridlav je objasnio da je ERI pokušaj da se „preoblikuj strukture snaga Evropske komande i NATO-a tako da one mogu da se suoče sa nekim ko ne želi da deli norme i vrednosti koje postoje u Evropi“.

Budžet od 3,4 milijarde dolara koji je departman odbrane SAD zahtevao za 2017. godinu, četiri puta je veći od budžeta koji je dobijen za 2016. godinu.

(Webtribune.rs)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …