Home / U FOKUSU / NATO SPREMAN ZA BRZO REAGOVANJE: Saopštene mere za odbranu od Rusije!

NATO SPREMAN ZA BRZO REAGOVANJE: Saopštene mere za odbranu od Rusije!

rat vojska vojnici nato amerika4
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je u Briselu da su zemlje članice saveza odobrile formiranje nove privremene vojne sile za brzo reagovanje, koja će biti operativna početkom 2015. godine, a zatim prerasti u stalnu silu za zaštitu od Rusije i drugih pretnji.

Prema izveštajima agencija, ministri država članica NATO odobrili su mere oblikovane tako da uvere zemlje NATO u ruskom susedstvu da ih savez štiti i da im pruža podršku.

U okviru pomenutih mera su pojačane vazdušne patrole iznad Baltičkog mora i upotreba rotirajućih vojnih jedinica u Poljskoj i baltičkim državama.

„Mi štitimo naše saveznike i podržavamo naše partnere“, rekao je Stoltenberg, navodeći da će NATO aktivirati četiri fonda za pomoć Ukrajini – za
Podsetimo, bivši norveški premijer Jens Stoltenberg, koji je 1. oktobra preuzeo mesto generalnog sekretara Severnoatlantskog saveza, pre stupanja na dužnost izjavio je da će prioritet u njegovom budućem radu biti situacija u Ukrajini, a da povratak na ranije odnose Rusije i NATO neće biti moguć.

„Povratak na prethodno se ne razmatra kao varijanta. Rusija je odlučila da se pridržava agresivnije linije. Zato ne možemo, kao što smo se ranije nadali, da nastavimo jačanje partnerstva s Rusijom“, rekao je tada Stoltenberg Norveškoj novinskoj agenciji (NTB), prenosi Itar-Tass.

Stoltenberg je rekao da na ozbiljnost situacije u Ukrajini „ukazuje činjenica da se vojna sila primenjuje radi promene granica“.

„Ukrajina je partner NATO i, pored toga, graniči se sa državama-clanicama Alijanse“, rekao je Stoltenberg i dodao da „primer Norveške, kao zemlje-članice NATO koja modernizuje svoje oružane snage, pokazuje da su snaga i čvrstina neophodne za vođenje dijaloga sa Rusijom“ i da su „vojna moć i uverenje o bezbednosti države, koje daje članstvo u NATO, neophodni za vođenje političkog dijaloga“.

Govoreći o odnosima sa predsednikom susedne Rusije, Stoltenberg je rekao da su odnosi sa Vladimirom Putinom bili „radni i korisni“.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …