Home / U FOKUSU / Nemačka poslanica otkrila: Saudijski propovednici mržnje i nasilja su u prisustvu naših vojnika, stvorile na Kosovu centar islamističkog terorizma!

Nemačka poslanica otkrila: Saudijski propovednici mržnje i nasilja su u prisustvu naših vojnika, stvorile na Kosovu centar islamističkog terorizma!

isil- dzihadisti- teroristi

Nemačka vlada upozorila je danas da misionarske grupe iz Saudijske Arabije šire ultrakonzervativni vehabizam na Kosovu, kao i da je na Balkanu primetan uticaj drugih Zalivskih zemalja i Turske.

Kako se navodi u odgovoru nemačke vlade na pitanje poslanice opozicione Levice, u koji je „Velt“ imao uvid, primetan je „kontinuiran angažman arapskih finansijera – pojedinaca, nevladinih organizacija kao i državnih i poludržavnih institucija u Islamskoj zajednici Kosova“.

Pitanje vladi u Berlinu postavila je poslanica Levice Sevim Dagdelen koja je upozorila da se „pred očima Kfora Kosovo razvilo u centar islamističkog terorizma u regionu“.

– Skandalozno je da se zahvaljujući prisustvu nemačkih vojnika saudijski propovednici mržnje i nasilja nesmetano mogli da stvore ideološku bazu za to – navela je ona.

Od nemačke vlade se traži da „više ne ulepšava situaciju na Kosovu i javnost ne drži u neznanju o konkretnim brojkama kada je reč o regrutovanju za islamističke terorističke mreže kao što su Islamska država i druge organizacije – prenosi „Velt“.

Nemačka vlada primećuje i rastući uticaj Turske na Balkanu.

„Od stupanja na dužnost AKP (turske Partije pravde i razvoja) 2002. godine a naročito tokom mandata tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua dogodila se strateška promena orijentacije turske spoljne politike.

U okviru ove nove orijentacije postavljene su i (mada ne isključivo) politička težišta u oblastima koje su nekad bile deo Osmanskog carstva“, piše u odgovoru nemačka vlada.

Turska u tom kontekstu teži aktivnijoj ulozi na Zapadnom Balkanu, navodi se i dodaje da se prema saznanjima nemačke vlade turski spor između vladajuće AKP partije i Gulenovog pokreta prenosi i na Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …