Home / U FOKUSU / NEMAČKI MEDIJI TVRDE: „Nemačka ne uvodi Dodiku sankcije, Putin spreman na vojnu intervenciju na Balkanu“

NEMAČKI MEDIJI TVRDE: „Nemačka ne uvodi Dodiku sankcije, Putin spreman na vojnu intervenciju na Balkanu“

 putin-rusija-vojska

 

Nemačka se do daljeg neće pridružiti sankcijama protiv Milorada Dodika, predsednika RS, piše nemački magazin „Špigl“, koji je tu informaciju saznao iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Istovremeno, američki „Blumberg“ upozorava da je Vladimir Putin, ruski predsednik, spreman i na vojnu intervenciju na Balkanu, ukoliko za tim bude potrebe.

Kada se radi o priči u „Špiglu“, novinar tog magazina je pitao da li će se Nemačka pridružiti američkim sankcijama.

„U ovom trenutku ne čini se da će biti sankcija protiv Dodika, kako nam je objašnjeno od strane dobro informisanih izvora u Berlinu. Ali, nemačka vlada će pokušati da ostvari određen uticaj korišćenjem drugih sredstava.

Tako se više puta se u poslednje vreme nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer mešao u unutrašnje sukobe u Makedoniji, što otvoreno, što iza kulisa“, piše „Špigl“.

„Blumberg“, s druge strane, navodi da će se nedavna globalna previranja odraziti na Balkan, koji Rusija, kako tvrdi, istorijski smatra svojom zonom uticaja.

„Rusija ima svoje prste na ovaj ili onaj način u svim balkanskim zemljama, a njihov uticaj tamo raste iz dana u dan. Uticaj se postiže propagandom na srpskom jeziku i kroz mrežu prijateljskih NVO i medijskih izdanja.

Ali, ako se stvari zakomplikuju, politička i vojna intervencija nisu isključeni jer, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, Putin ne smatra da je podela zona uticaja zastareo koncept“, piše „Blumberg“.

Iako postoje očekivanja da će Donald Tramp promeniti odnos prema BiH i Balkanu, stručnjaci podsećaju da su slična očekivanja bila i kada je državni sekretar bila Hilari Klinton, supruga Bila Klintona, za kojeg Srbi smatraju da je vodio probošnjačku politiku, ali da Klintonova ni u čemu bitnom nije promenila stavove u odnosu na prethodnu republikansku administraciju predsednika Buša, kada je državni sekretar bila konzervativna Kondoliza Rajs.

– Lideri na Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini, trebalo bi manje da se bave isticanjem američke, ruske ili turske politike, jer ovaj region nije u tolikoj meri interesantan nijednoj od tih zemalja – tvrdi analitičar Srećko Latal.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …