Home / U FOKUSU / NEŠTO SE KRUPNO SPREMA? HRVATSKI MINISTAR ODBRANE ZAPALIO REGION: „Kupujemo 12 novih ratnih aviona!”

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA? HRVATSKI MINISTAR ODBRANE ZAPALIO REGION: „Kupujemo 12 novih ratnih aviona!”

Hrvatski ministri odbrane Damir Krstičević, ratnih veterana Tomo Medved i unutrašnjih poslova Davor Božinović u petak su na Kninskoj tvrđavi priredili prijem za ratne komandante vojno-agresorske operacije Oluja, koju je predsednica Republike Hrvatske i vrhovna komadant oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović u govoru nazvala ‘najvećom i najvažnijom pobedom ‘u novijoj hrvatskoj istoriji.
Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, koji je bio ratni komandant 4. gardijske brigade i učesnik Oluje, istakao je kako je Kninska tvrđava simbol hrvatske slobode:

„Naša operacija Oluja za nas je uvek, danas i za sve buduće generacije, simbol vojnog uspeha i junaštva. Ona je kruna svih pobeda u Domovinskom ratu, „istakao je Krstičević.

Govoreći o tkz. Domovinskom ratu, Krstičević je naglasio kako su Hrvati „u kratkom vremenu stvorili pobedničku vojsku koja je porazila velikosrpsku agresiju i donela slobodu hrvatskom narodu“.

„Hrvatska više nikad ne sme biti razoružana,“ poručio je Krstičević. Rekao je kako veruje u uspostavljanje sistema za unutrašnju bezbednost na osnovu kojeg Hrvatska „u svakom trenutku može da čvrsto i snažno reagovati na bilo koju povredu i rizik“.

Kazao je i kako hrvatske oružane snage razvijaju nove sposobnosti te da će se te sposobnosti prvi put videti na svečanosti 22. godišnjice Oluje kada će iznad Kninske tvrđave svečano preleteti novonabavljeni helikopteri koji su, kako je rekao, „mali, ali vrlo moćni.“

Istakao je i kako će se 2020. godine, kada bude obeležavana 25. godišnjica zloćinačke akcije Oluje i kada Hrvatska bude predsedavajući Evropske unije, prva dva vojna aviona, koju Zagreb planira da nabavi, naći na nebu u rukama hrvatskih pilota, te da će se 2021. godine nabaviti šest, a 2022. godine još ćetiri

„To je nama potrebno i to je naš odnos prema budućim generacijama“, poručio je Krstičević.

Ministar hrvatskih ratnih veterana Tomo Medved je istakao kako je Oluja „zaglavni kamen moderne hrvatske države“.

„5. avgusta je zlatopis hrvatske istoriji jer smo tog dana 1995. godine slomili jugokomunistički i srpski agresiju i oslobodili okupirana hrvatska područja,“ kazao je Medved. Naglasio je kako su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih porodica, kojeg je Vlada prihvatila u petak na sednici u Kninu, sadržane sve osnovne vrednosti na kojima je iznikla savremena Republika Hrvatska.

„Tim ćemo zakonom odati priznaje žrtvi hrvatskih branitelja i obezbediti zaštitu digniteta domovinskog rata“, poručio je Medved.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je istakao kako je Oluja bila „politički legitimna i vojno opravdana akcija oslobađanja hrvatske teritorije“. Rekao je kako je u tkz. Domovinskom ratu poginuo 761 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a 3.600 ih je ranjeno, dok ih je 27 proglašeno nestalima.

(jutarnji.hr)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …