Home / U FOKUSU / NIKOLIĆ TRAŽIO USLUGU OD RUSIJE! Evo šta su mu Rusi odgovorili..

NIKOLIĆ TRAŽIO USLUGU OD RUSIJE! Evo šta su mu Rusi odgovorili..

 Lider naprednjaka Aleksandar Vučić u petak je prihvatio jednoglasnu odluku Glavnog odbora stranke da uđe u predsedničku trku u kojoj će, kako sada stvari stoje, snagu odmeriti sa dojučerašnjim najbližim saradnikom, aktuelnim šefom države Tomislavom Nikolićem.
nikolic- putin
– Ne plašim se da mogu da nas pobede, ali plašim se da ne pobede Srbiju. Zato sam, i pored bezbroj problema odlučio da budem kandidat za predsednika Srbije – poručio je lider naprednjaka stranačkim saborcima.

Dok se Vučić obraćao pred više od 600 članova GO u Sava centru, Nikolić je potvrdio da postoji mogućnost da se kandiduje, a da sve zavisi od njegovog odnosa sa premijerom.

Prema našim informacijama, Nikolić je tražio da Moskva bude posrednik i garant dogovora sa Aleksandrom Vučićem, ali je zvanični Kremlj to odbio. Kako saznajemo, on je pokušao da preko Ambasade Rusije u Beogradu izdejstvuje da Moskva utiče na Vučića da ispuni njegove zahteve kako bi odustao od kandidature za predsednika.

Na listu „želja“ koje je dostavio premijeru, osim liderske pozicije u stranci i mesta prvog čoveka Vlade, uvršćen je i zahtev da Nikolićeva porodica nastavi da koristi rezidencijalne objekte.

Vučić se u petak u svom govoru osvrnuo i na odnos stranačkih kolega prema aktuelnom predsedniku Srbije i osnivaču stranke:

– Podsećam vas na veliku ulogu koji je imao za državu i za ovu stranku Tomislav Nikolić. Ne želim da čujem nijednu ružnu reč o njemu, bez obzira šta će da odluči.

Spreman sam da i dalje zajedno radim sa Nikolićem i nikada ta želja neće da prestane. Sve ostalo nije do mene.

Vučić se radu Glavnog odbora priključio nakon što je doneta odluka o kandidaturi, a njegov ulazak ispraćen je višeminutnim aplauzom.

– O ostalim udruženim kandidatima, o prošlosti koja nam diše za vratom, o tajkunima, sve sam rekao činjenicom da sam odlučio da se kandidujem. Preko mene će morati da krenu ako žele da osvoje Srbiju. Postoji razlika između nas i njih i mislim da to vidi i Nikolić – istakao je lider SNS, i svima poručio da ne dele funkcije i ne biraju premijera pre nego što pobede na izborima.

Zagrljaj sa ćerkom

Nakon polučasovnog, na momente emotivnog govora, Aleksandar Vučić je uz gromoglasni aplauz krenuo ka izlazu sale. U tom trenutku ustala je premijerova kćerka Milica i snažno ga zagrlila.

On se zahvalio koalicionim partnerima koji su podržali njegovu predsedničku kandidaturu. Lokalnim odborima SNS poručio je da prevaziđu sujetu i da u budućnosti imaju više poštovanja za partnerske stranke, koje na Republici podržavaju ono što je važno.

Vučić je još jednom nabrojao uspehe Vlade, posebno na polju ekonomije i izgradnje poverenja među komšijama u regionu:

– Teško je ljudima da to vide jer i dalje žive sa mukom. Ali čini mi se da vide svetlo na kraju tunela.

Uspeli smo da imamo mir i stabilnost, ali da niko ne ponižava i nipodaštava Srbiju. Niko više Srbijom ne može da upravlja sa strane. Srbija je posle mnogo godina istinski nezavisna zemlja. Danas svaki ambasador koji pokuša da se meša u naše stvari dobija isti odgovor – ovo je Srbija i ovde Srbi odlučuju – rekao je Vučić, i još jednom ponovio da Beograd, dok je on na čelu Vlade, neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je sinoć poručio i da će prvi put posle mnogo godina uzeti pet dana odmora. Iskoristiće ih za poslednjih pet dana kampanje, kako „ne bismo izgubili bitku od onih koji bi da vrate zemlju u prošlost“.

Inače, Vučić i Nikolić našli su se u petak pre podne na istom mestu, u Palati „Srbija“, gde su obojica imali sastanke sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

Do njihovog susreta, međutim, nije došlo, a protokol dva kabineta se pobrinuo da se delegacije premijera i predsednika mimoiđu bukvalno u pet minuta.

Produžena je i lista koalicionih partnera SNS koji su i zvanično podržali Vučićevu kandidaturu. Takvu odluku donelo je Predsedništvo SVM, kako je saopšteno, „imajući u vidu interese mađarske zajednice u Vojvodini“. I Glavni odbor Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić jednoglasno je odlučio da stane uz lidera naprednjaka.

Evo šta je Nikolić tražio od Vučića

ZA odustajanje od kandidature u izbornom procesu za predsednika Srbije, Tomislav Nikolić je od Aleksandra Vučića – prema saznanjima „Večernjih novosti“, potvrđenim iz tri izvora (jedan je diplomatskog ranga) – tražio sledeće:

* Mesto predsednika SNS

* Mesto predsednika Vlade

* Da prva dva zahteva budu potvrđena na sednici Glavnog odbora SNS-a i da se Vučić na to dodatno obaveže, u pisanoj formi

* Obraćanje „našim ruskim prijateljima“ sa molbom da službena Moskva bude garant dogovora

* Nastavak korišćenja rezidencijalnih objekata za porodicu Nikolić

Hoće moju glavu

– Videli ste jednu stvar, više od svega hteli su moju glavu. Ne vole oni vas, ne vole oni ništa i nikoga, jedino što rade jeste da mrze. Tu glavu su hteli. Hteli su da me imaju na crti, i ja im na crtu izlazim. Ne plašim se čak ni samog straha. Ni njihovih para, miliona koje su potrošili, saveznika, medija, a ponajmanje tajkuna – oštro je govorio Vučić partijskim saborcima o izazovima koji ih čekaju.

Srdačan susret

Sednici je prisustvovao i Radomir Nikolić, sin aktuelnog predsednika koji se srdačno pozdravio sa stranačkim kolegama. Došao je i savetnik predsednika Nikolića Vuk Fatić.

Pored članova Glavnog odbora SNS u petak se ispred Sava centra okupilo i oko hiljadu simpatizera te stranke sa transparentima podrške Vučiću.

Zoran Stojiljković: Otvara se drugi krug

Ukoliko bi Nikolić ušao u izbornu trku, to bi otvorilo mogućnost drugog kruga, iako kandidat SNS bude Aleksandar Vučić. Pitanje je ko bi ušao u drugi krug osim Vučića, a po dosadašnjim sondažama, kandidati za dvocifreni rezultat su Jeremić, Janković i Šešelj.

Ujedinjenje opozicije oko jednog kandidata bila bi racionalna kalkulacija, ali su u našem političkom životu iracionalne komponente uvek jake.

Vladimir Goati: Ubedljiva nadmoć

Opozicija je toliko slaba i razjedinjena da ne verujem da sukob Vučića i Nikolića može da izmeni rezultat. Rascep ne ide u korist vladajuće stranke, a sve mi liči na antičku dramu sa elementima sukoba prijateljstva i interesa, oca i sina.

Veliko je iznenađenje Nikolićev obrt. Ali, ako on ostane kandidat, rezultat će biti isti, samo što će Vučić pobediti u drugom krugu. Ovo opoziciji može da bude podsticaj, ali Vučićeva nadmoć je dovoljna za njegovu pobedu u drugom krugu.

Branko Radun: Vetar u leđa za Jeremića

Po definiciji, svaki sukob u vlasti koristi nekom trećem u opoziciji. U ovom slučaju možda najviše Jeremiću, jer ako se kandiduje Nikolić, uzeće glasove od Vučića i Šešelja. U tom slučaju Jeremić je favorit opozicije za drugi krug.

Bez Nikolića kao kandidata, Vučić bi pobedio u prvom krugu, ali ako aktuleni šef države ostane u trci, izvesna je bitka u drugom krugu.

(Večernje Novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …