Home / U FOKUSU / NOVA GRČKA VLADA: Spremni smo na konfrontaciju sa EU, nećemo dozvoliti da nas tretiraju kao dužničku koloniju!

NOVA GRČKA VLADA: Spremni smo na konfrontaciju sa EU, nećemo dozvoliti da nas tretiraju kao dužničku koloniju!

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da njegova vlada ne traži način da se izvuče od plaćanja dugova, već želi da dobije nekoliko meseci finansijske stabilnosti.

cipras- siriza

U autorskom članku za „Njujork tajms“, Varufakis je istakao da Grčka ne treba da uzima nove zajmove dok ne osmisli kredibilan plan za postizanje ekonomskog rasta, preneo je Rojters.

„Naša vlada ne traži od svojih partnera oslobađanje od otplate dugova“, napisao je Varufakis u članku objavljenom uoči večerašnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, na kojem će se razgovarati o zahtevima zvanične Atine za reviziju uslova otplate grčkog duga i ukidanje mera štednje.

„Mi tražimo nekoliko meseci finansijske stabilnosti, što bi nam omogućilo da radimo na uvođenju reformi koje bi prihvatila šira grčka populacija, kako bismo ponovo počeli da ostvarujemo ekonomski rast i bili sposobni da vraćamo svoje dugove“, naveo je grčki ministar finansija.

Varufakis je naglasio da Grčka želi da svojoj srednjoj klasi pomogne da opet stane na noge i da stao u kraj užasnoj humanitarnoj krizi.

Ponovio je da želi da Grčka postigne dogovor sa evrozonom, ali je istakao i kako se neće libiti konfrontacija.

„Odlučni smo u nameri da se suprotstavimo moćnim interesima kako bismo ponovo oživeli Grčku i zadobili poverenje naših partnera. Takođe smo odlučni u tome da nećemo dopustiti da nas tretiraju kao dužničku koloniju, koja mora da istrpi ono što joj je nametnutno“, naveo je u tekstu grčki ministar finansija.

Finance Minister Varoufakis attends the first meeting of the new cabinet in the parliament building in Athens

Ministri finansija članica evrozone okupili su se danas popodne u Briselu, kako bi još jednom pokušali da pronađu kompromis sa Grčkom oko programa pomoći i merama štednje, ali na početak nije došao ključni učesnik – Varufakis.

„Očekujem teške razgovore, ali sam optimista da ćemo naći rešenje”, izjavio je juče u intervjuu za nemački „Štern” Aleksis Cipras, predsednik grčke vlade.

Iz kabineta predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera saopšteno je da su Junker i Cipras juče telefonom razgovarali o problemu masivnog grčkog duga, ali detalji razgovora nisu obelodanjeni.

„Imamo samo jedan cilj, a to je ostanak Grčke u evrozoni”, rekao je novinarima evropski komesar za finasije Pjer Moskovici uoči početka sastanka.

On je kazao da se izborna volja Grka mora poštovati, ali i međunarodne obaveze prema kreditorima, te da odnosi Grke i EU treba da uđu u „novu fazu”.

(Tanjug)

 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …