Home / U FOKUSU / MOSKVA POSLALA UPOZORAVAJUĆE PISMO VOĐAMA ZAPADA: Rusija je na ivici da mobiliše vojsku!

MOSKVA POSLALA UPOZORAVAJUĆE PISMO VOĐAMA ZAPADA: Rusija je na ivici da mobiliše vojsku!

Predsednik donjeg doma ruske Dume, Sergej Nariškin, navodno je još u januaru poslao upozoravajuće pismo na adrese brojnih evropskih političara i institucija. U pismu navodi da je „Rusija na ivici da mobiliše vojsku kako bi se suprotstavila ukrajinskom nacizmu i očuvala mir i stabilnost na kontinentu“.

rusija- vojska

– Nećemo dopustiti naslednicima te kriminalne ideologije (nacizma) da seju neslogu i udaljavanje u porodici evropskih naroda. Takav je raskol jednom u našoj zajedničkoj istoriji imao za posledicu smrt i jad, patnju, glad i uništenje – stoji između ostalog u pismu, koje je stiglo i na adrese Evropskog parlamenta i Saveta Evrope.

Sergej Nariškin je inače poznat kao jedan od najodanijih saveznika predsednika Rusije, a zapadni mediji ga nazivaju i „Putinovim jastrebom“.

– Velika odgovornost za budućnost našeg kontinenta koju nose članovi parlamenta navodi nas da mobilizujemo sve snage i sva sredstva kako bi Evropa ostala kontinent stabilnosti i prosperiteta. Pozivamo vas, dame i gospodo, da shvatite u kakvoj je svet situaciji trenutno – maveo je Nariškin.

Časopis „Newsweek“ navodi da je pismo poslato svim nacionalnim evropskim parlamentima, Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) i Veću Evrope, ali da sadržaj se dosad pojavio isključivo u švedskim medijima, nakon što ga je ruska ambasada u Stockholmu prosledila tamošnjim političarima.

„Preteći ton“

Napisano je još 23. januara, ali je objavljeno tek sada. U službama za odnose s javnošću Evropskog parlamenta i Veća Evrope, pak, kažu da o pismu ne znaju ništa.

„Newsweek“ navodi da je poruka pre nekoliko dana osvanula u švedskim medijima te da je dočekana sa poprilično besnom reakcijom.

Nekoliko švedskih političara izrazilo je ljutnju zbog pretećeg tona u pismu, neki su to čak doživeli kao ratnu pretnju, kamufliranu u diplomatski rečnik.

Urednik politike u švedskom listu “Hudiksvalls Tidning”, Patrik Oksanen, kaže da pismo “indirektnim rečnikom predstavlja pretnju Trećim svetskim ratom u Evropi”.

– To nije direktna pretnja, nego još jedan instrument ruske propagande – kaže Oksanen koji zabrinuto dodaje da ta propaganda uzima maha među ljudima u njegovoj zemlji, ali i u ostatku Evrope među običnim ljudima, posebno onima razočaranima establišmentom.

(Blic)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …