Home / U FOKUSU / ODGOVOR PUTINU: Američka vojska proizvela borbene helikoptere budućnosti! (VIDEO)

ODGOVOR PUTINU: Američka vojska proizvela borbene helikoptere budućnosti! (VIDEO)

Američka vojska želi da unapredi svoje borbene helikoptere, a vojsku planiraju da ojačaju modelom „Bel V-280.“ Ovaj potez SAD trebalo bi da predstavlja odgovor na impozantan vojni arsenal koji je Rusija predstavila pre svega par nedelja.

amerika- sad- helikopter 2

Vlada SAD je odlučna u nameri da u potpunosti razvije ovaj model letelice, koja će, prema rečima jednog od inženjera, predstavljati „savršenu fuziju „blekhok“ helikoptera i aviona „boing.“

– V 280 neće imati elisu kao standardni helikopteri, već će ga pokretati četiri rotirajuće glave – izjavio je jedan od predstavnika inženjerskog tima za „Biznis insajder.“

Model „V 280“ bi trebalo da zameni „Bel V-22“ koji američka vojska trenutno koristi. Ovaj model testiran je čitavih 10 godina pre nego što je zvanično počeo da se koristi u vojsci SAD, a u testiranjima je poginulo čak 30 ljudi.

Ono što bi mogla da bude ključna prednost za „Boing“ je sklapanje partnerstva sa kompanijom „Sikorski“, koja je stvorila „blekhok“ helikoptere, a zatimi čuveni „X2“, koji je 2010. godine oborio svetski rekord u brzini helikoptera, letevši čak 260 čvorova ili 480 kilometara na čas.

Ono što „V 280“ čini naprednijim od svojih prethodnika je to što, zahvaljujući rotirajućim glavama ima mnogo više prostora za sletanje u odnosu na standardne helikoptere sa elisom.

amerika- sad- helikopter

Zatim, u njega staje 18 ljudi, 14 putnika i četiri člana posade,sa dometom od 800 nautičkih milja, čime nadmašuje čuveni „blekhok“ za čak 500 milja.

Ovo bi naročito došlo do izražaja u situacijama evakuacije ranjenih vojnika. Letelica može da pređe zavidnu distancu sa jednim rezervoarom, kao i da sleti na teren na koji „obični“ helikopteri ne bi mogli.

amerika- sad- helikopter 1

„V 280“ bi trebalo da predstavlja odgovor na potpuno nov vojni arsenal koji je Rusija ponosno predstavila pre par nedelja.

„Sikorski X2“ obara svetski rekord u brzini leta- VIDEO:

(Biznis Insajder, Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …