Home / U FOKUSU / ODLAŽE SE IZGRADNJA „TURSKOG TOKA“- SUKOB MOSKVE I ANKARE

ODLAŽE SE IZGRADNJA „TURSKOG TOKA“- SUKOB MOSKVE I ANKARE

juzni tok

Izgradnja dugo najavljivanog gasovoda “Turski tok” je odložena jer ruski “Gasprom” i turska državna kompanija “Botas” ne mogu da nađu dogovor.

Međutim, eksperti kažu da su posredi drugi razlozi, a ne ekonomski. Oni smatraju da je do odustajanja od izgradnje gasovoda koji je trebalo da bude zamena za “Južni tok” došlo zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve posle nedavnog govora ruskog predsednika Vladimira Putina u Jerevanu, gde je osudio genocid nad Jermenima koji je počinila turska vojska.

Vest koju su objavili ruski mediji bila je za mnoge iznenađujuća jer su donedavno predstavnici “Gasproma” i “Botasa” davali optimističke izjave. Navodno, pregovori su zaista bili blizu kompromisa i dogovora o popustu na cenu gasa koju bi dobio “Botas” od ruskog partera. Ali, posle mesec i po razgovora, kompanije na kraju ipak nisu mogle da se dogovore kako će se primenjivati formula o popustu koji bi dobili Turci.

Kad će biti postignut dogovor, niko ne može da precizira, ali kada se poboljšaju odnosi sa Turskom, što je u interesu privrednicima obeju zemalja, sve što je napravljeno za “Južni tok” u Rusiji koristiće se za “Turski tok”.

(Večernje novosti)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …