Home / U FOKUSU / ODLAŽE SE IZGRADNJA „TURSKOG TOKA“- SUKOB MOSKVE I ANKARE

ODLAŽE SE IZGRADNJA „TURSKOG TOKA“- SUKOB MOSKVE I ANKARE

juzni tok

Izgradnja dugo najavljivanog gasovoda “Turski tok” je odložena jer ruski “Gasprom” i turska državna kompanija “Botas” ne mogu da nađu dogovor.

Međutim, eksperti kažu da su posredi drugi razlozi, a ne ekonomski. Oni smatraju da je do odustajanja od izgradnje gasovoda koji je trebalo da bude zamena za “Južni tok” došlo zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve posle nedavnog govora ruskog predsednika Vladimira Putina u Jerevanu, gde je osudio genocid nad Jermenima koji je počinila turska vojska.

Vest koju su objavili ruski mediji bila je za mnoge iznenađujuća jer su donedavno predstavnici “Gasproma” i “Botasa” davali optimističke izjave. Navodno, pregovori su zaista bili blizu kompromisa i dogovora o popustu na cenu gasa koju bi dobio “Botas” od ruskog partera. Ali, posle mesec i po razgovora, kompanije na kraju ipak nisu mogle da se dogovore kako će se primenjivati formula o popustu koji bi dobili Turci.

Kad će biti postignut dogovor, niko ne može da precizira, ali kada se poboljšaju odnosi sa Turskom, što je u interesu privrednicima obeju zemalja, sve što je napravljeno za “Južni tok” u Rusiji koristiće se za “Turski tok”.

(Večernje novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …