Home / U FOKUSU / Odluka o „Fiat-u“ je odavno već doneta, ali se ne saopštava, jer on nije ni doveden u Srbiju da bi tu i ostao.. Evo šta se krije..

Odluka o „Fiat-u“ je odavno već doneta, ali se ne saopštava, jer on nije ni doveden u Srbiju da bi tu i ostao.. Evo šta se krije..

Fiat- Kragujevac
Novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić izjavio je, gostujući u Novom danu, da je odluka Fijata o tome da li će nastaviti proizvodnju u Kragujevcu verovatno već odavno doneta, ali se ne saopštava.

“U Kragujevcu već dugo postoji strah šta će se desiti sa fabrikom kad istekne ugovor po kojem Fijat dobija donacije od Vlade Srbije da bi tu ostao. Znamo da predviđeni planovi nisu ostvareni, proizvodnja nikad nije dostigla projektovani kapacitet. Ni država nije uradila svoj deo posla – nije urađen saobraćajni prilaz, nije modernizovan železnički prilaz, ali ni Fijat nije ispunio veliki deo svojih obećanja”, rekao je Turudić.

Prema njegovim rečima, štrajk je neka vrsta ekslalacije tog straha.

“Ugovor ističe za godinu dana, ali smešno je govoriti da će menadžment firme na osnovu jednog štrajka ili trenutnih događaja doneti odluku preko noći da Fijat ode ili ostane”, ocenjuje on.

Turudić dodaje da je “ucenjivački kapacitet Fijata prema državi veliki” jer se zna koliko je fabrika bitna za Kragujevac, pa i za privredu Srbije.

“Državni funckcioneri često optužuju radnike da su oni budući krivci za odluku Fijata, kakva god da bude. Fabrika ne radi punim kapacitetom, vrši se pritisak na radnike da odustanu od zahteva”, smatra novinar Vremena.

Kaže da je država štrajkom, na neki način, zatečena.

“Prvih dana gotovo niko nije reagovao. Država je u nebranom grožđu – ona bi morala da štiti interese radnika, ali ako je čitava ekonomska politika zasnovana da smo zemlja sa jeftinom radnom snagom i da moramo da privlačimo investitore po svaku cenu, onda je nezgodno reći investitoru da popusti”, kaže Turudić.

Komentarišući obrazloženje da se ne pregovara za vreme štrajka, Turudić ocenjuje da onda štrajk ne bi ni imao smisla.

EU i političari na Balkanu svesni da lažu jedni druge

Turudić kaže da se prevelik značaj daje Balkanu imajući u vidu da velike sile imaju svuda interese i da se ne “sukobljavaju” samo na ovim prostorima.

“U Vašingtonu znaju kakava je saradnja Srbije sa NATO i Rusijom. Balkan nije toliko bitan koliko se u medijima i među političarima na Balkanu priča”, ocenjuje Turudić.

On podseća da je osnovna poruka Evropske unije (EU) zemljama Zapadnog Balkana, koje nisu članice, da su vrata otvorena, ali da moraju da ispune ono što se traži.

“A sve zemlje regiona tapkaju u mestu ili napreduju puževom brzinom. Bio je dobar tekst u Ekonomsitu gde se kaže da EU laže zemlje Balkana da će ih primiti, a lideri i političke elite Zapadnog Balkana lažu EU da će ispuniti sve što se od njih traži. Pri tome i jedni i drugi su svesni te vrste laganja”, navodi Turudić.

(N1)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …