Home / U FOKUSU / OKONČANE PRIPREME ZA UJEDINJENJE SA RIMOKATOLICIMA- VARTOLOMEJ DOČEKAO BAJDENA U TURSKOJ, KAO PRIPREMA ZA ISTORIJSKI SUSRET PAPE I PATRIJARHA!- VIDEO

OKONČANE PRIPREME ZA UJEDINJENJE SA RIMOKATOLICIMA- VARTOLOMEJ DOČEKAO BAJDENA U TURSKOJ, KAO PRIPREMA ZA ISTORIJSKI SUSRET PAPE I PATRIJARHA!- VIDEO

Američki potpredsednik Džo Bajden, poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, je 23. novembra posetio vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, u sklopu svoje posete Turskoj.

vartolomej- bajden

S obzirom na srpsko dečansko iskustvo, kada je posle posete Bajdena došlo do obojene revolucije u SPC, ova poseta Bajdena uoči dolaska pape u Carigrad zakazanog za 29. novembar, ne miriše na dobro. Posledice posete Bajdena, političara sa jezuitskom diplomom, ovom prilikom mogu biti još katastrofalnije s obzirom na značaj Vaseljenskog patrijarha. Sa druge strane, već su odštampane razglednice koje govore o skorom ujedinjenju pravoslavnih sa sektom rimokatolika.

Rimokatolici su, inače, verska organizacija koja je nastala vezivanjem zapadnih hrišćana za svetovnu vlast i njihovo konačno otpadanje od Pravoslavlja 1054. Papska jerarhija je kroz buduće vekove nastavila da pravi kompromise i saveze sa državnim režimima zloupotrebljavajući veru. Savezi sa režimima su kao svoju glavnu ideju imali širenje papske zemaljske moći. U ovom nastojanju rimokatolici i njihov diktator papa, nisu imali nikakvih skrupula. Danas su oni poznati po pedofiliji koja je široko raširena u njihovim redovima.

Savez sa režimima koji su osvajali Ameriku je doveo do genocida Vatikana nad domorocima, a savez sa fašistima do genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu. Nacističkom režimu u Nemačkoj je kumovalo prethodno davanje privilegija jezuitskom redu, koji je u Nemačkoj blisko sarađivao sa državnim strukturama. Trenutno je Vatikan u srdačnim odnosima sa nosiocima Nato pakta.

Zadovoljstvo ranije američke ambasadorke zbog razvoja jeresi ekumenizma u Srpskoj Crkvi dobija razjašnjenje upravo ovom neprincipijalnom koalicijom. Masonski krugovi su zvanično objavili na svom sajtu svoje zadovoljstvo zbog izbora pape Franciska. Poslednjih godina, koalicija globalista i papista je opsednuta idejom o rušenju Pravoslavne Crkve i uklopljavanja iste u rimokatolicizam.

Najuticajniji patrijarsi i episkopi kod pravoslavnih su po pravilu jeretici ekumenisti ili tzv. neutralci-ćutolozi što doprinosi utvrđivanju jeresi ekumenizma i razaranju Pravoslavne Crkve.

Nema sumnje da će Pravoslavna Crkva opstati i pored ove agresije papista i izdaje episkopata i sveštenstva, jer je pobedu Pravoslavlja sam Hristos obećao, ali je očigledno da će pravoslavno sveštenstvo biti desetkovano i moguć je progon pravoslavnih iz hramova na globalnom nivou, kao što se u Srbiji već dogodilo.

Na kraju, postavlja se pitanje da li će za buduće jedinstvo i otimanje hramova, biti pre svega odgovorni pojedinci i političke stranke koje umiruju glas pravoslavnog naroda govoreći da nema opasnosti od unije, ili da se ne treba mešati u rabote crkvenih vlastodržaca, ili da još treba tolerisati „diplomatiju“ pravoslavnih episkopa sa jereticima, iako Sveti Oci i Kanoni Pravoslavne Crkve zabranjuju neutralnost verujućih u vreme opasnosti po Crkvu.

Prenosimo inostrane vesti o budućem jedinstvu:

Bajden i njegova supruga Džil posetili su Konstantinopoljsku patrijaršiju u Fanaru, gde su se sastali sa patrijarhom Vartolomejem. Dočeku Bajdena prisustvovao je veliki broj episkopa.

Samo mala grupa novinara bila je pozvana da prisustvuje susretu u Patrijaršiji, a Bajden i Vartolomej imali su privatni sastanak, tj. sastanak bez prisutstva javnosti i izjava ova dva moćnika. Vartolomej se pridružio Bajdenu tokom posete Crkvi Sv. Georgija, koja pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi, pod jurisdikcijom Patrijašije, i tamo su zajedno prislužili sveće.

Visoke mere bezbednosti  pratile su Bajdenovu posetu Patrijaršiji, koja je trajala oko sat i po vremena. Američki potpredsednik doputovao je u Istambul u petak u zvaničnu posetu turskim vlastima, kako bi razgovarali o pitanjima sirijske krize.

Tokom svoje posete, Bajden se sreo sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom.

Nakon vekova suprotstavljenosti, Grčka crkva i rimokatolička zajednica ulaze u period neobične harmonije u Istambulu, u nadi da će prevazići milenijumsku šizmu koja se dogodila hrišćanstvu.

Plakat sa slikama pape Franciska i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja ukrašava ulaz u istambulsku Crkvu Sv. Antonija, sa natpisom „Dobro došli“ na turskom i engleskom jeziku.

Rimokatolička zajednica u gradu na Bosforu završava pripreme za susret između episkopa Rima i drevnog Konstantinopolja, događaja za koji se, takođe, pripremaju i pravoslavni.

U crkvi, smeštenoj u blizini Istiklal bulevara, istambulskog trgovačkog centra, dele se razglednice sa slikama oba verska lidera na jednoj, i tekstom molitve na drugoj strani, koja će se koristiti u ovim danima:

500

„Gospode, učini da ovaj susret bude presudan korak ka vidljivom jedinstvu Tvoje dece“.

To bi moglo da se desi, rekao je za Efe portparol pravoslavne crkve u Istambulu, Dositej Anagnostopulos.

„Nadamo se, sada više nego ikada, da će doći dan kada će ujedinjenje postati realnost. Ovaj dan je blizu, ako Bog da“, dodao je on.

Prvi korak napravljen je pre tačno 50 godina, tokom susreta pape Pavla VI i vaseljenskog patrijarha Atinagore u Jerusalimu 1964. godine.

Tri godine kasnije, oba hrišćanska lidera posetili su jedan drugog u Rimu i Istambulu, a to su ponovili i pape Jovan Pavle II i Benedikt VI decenijama kasnije.

„Dijalog između crkava imao je uspona i padova, ali sada je atmosfera veoma pozitivna“, rekao je Anagnostopulos.

Patrijarh Vartolomej je doprineo tome svojim prisustvom na misi povodom ustoličenja pape Franciska . To je bio prvi put da je konstantinopoljski patrijarh prisustvovao ustoličenju „episkopa“ Rima. Ovo je važno zbog toga što on pokazuje poštovanje i ljubav time što prisustvuje nečijem najvažnijem događaju u životu. Sa teološke tačke gledišta to ne znači mnogo, ali je to ogroman koraksa ljudske i hrišćanske tačke gledišta, objašnjava ovaj pravoslavni sveštenik

Ključ dijaloga verovatno predstavljaju ova dva postupka, iako se dogmati ovih zajednica razlikuju; najveću prepreku predstavlja papski primat, podsetio je on.

Pitanje hijerarhije je zapravo i bilo ono što je  1054. godine doprinelo stvaranju šizme u Crkvi, jer su Konstantinopolj i Rim imali različito kanonsko pravo, ali bez značajnih teoloških razlika.

„Papa se smatra predstavnikom Isusa Hrista na zemlji, za sve hrišćane. Mi pravoslavni prihvatamo njegov primat, ali kao prvog među jednakima, a ne kao apsolutnog vladara hrišćanstva“, naglasio je Anagnostopulos.

Vaseljenski patrijarh, sa svoje strane, nikada nije ispoljavao hegemoniju i sebe smatra samo prvim među pravoslavnim klirom, dodao je on.

Naredne nedelje, na praznik sv. Andreja, zaštitnika Konstantinopoljske patrijaršije, Francisko i Vartolomej prisustvovaće Liturgiji u pravoslavnoj crkvi. To će biti veliki događaj za grčku pravoslavnu zajedicu u Istambulu, koja broji svega 3000 vernika, nakon pogroma i pritisaka vlasti u četrdesetim i pedesetim godinama prošlog veka, kada ih je bilo više od 100 000, odnosno oko 10% ukupnog gradskog stanovništva.

Da li je Bajden, posle lomljenja kičme u komunizmu pravoslavnim episkopima, dostojan da bude prinudni upravitelj organizacijom pravoslavnih crkava?

Anagnostopulos, koji je i sam rođen u Istambulu, emigrirao je sa porodicom u Nemačku i nije se vraćao u Tursku dok se nije penzionisao, kako bi sarađivao sa Patrijaršijom. Ne nedostaje mu posla u kancelariji koja brine o više od 50 eparhija u pravoslavnoj dijaspori, od Amerike do Australije, a obuhvata oko 9 miliona ljudi.

Lakše je kamili proći kroz iglene uši, nego li rimokatoliku ući u tajanstveno carstvo Pravoslavne Crkve. – Sv.Justin Ćelijski

(Pravoslavlje život večni)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …