Home / U FOKUSU / OVE DVE SILE GOMILAJU ORUŽJE NA NAJRANJIVIJOJ TERITORIJI, A SUKOB PRETI DA UVUČE I ZAPAD U KRVAVI OKRŠAJ!

OVE DVE SILE GOMILAJU ORUŽJE NA NAJRANJIVIJOJ TERITORIJI, A SUKOB PRETI DA UVUČE I ZAPAD U KRVAVI OKRŠAJ!

U tekstu za sajt „Politiko“, koji je deo serijala „Ratovi koji dolaze“, Bruno Makaeš, portugalski političar i naučnik analizira kako bi potencijalni rat između ove dve sile mogao da utiče na ceo svet.

Kako je rekao, Kina se sve više širi, a SAD se povlače pa je moguće da će doći do neke vrste ravnoteže između ove dve sile.

– Ali šta se dešava kada Kina i Indija krenu u isti prostor, sa svim užurbanim potezima rastućih moći? – pita se Makaeš.

On je razgovarao sa Vidžejem Čotavailom, čelnikom spoljnopolitičkog odseka vladajuće partije u Indiji.

– Strpljenje je važno u politici i Indija će samo još više jačati. Ali Kina ubrzano postaje najveći problem za spoljnu politiku Indije – rekao je Čotavail.

Dve zemlje su, čini se, ušle u neku vrstu novog „hladnog rata“. Ove nedelje je Kina zapretila Indiji vojnim odgovorom, ukoliko ova interveniše na Maldivima, gde je u toku politička kriza.

Međutim, još je opasnija mogućnost od sukoba u Doklamu.

Zašto baš Doklam?

Radi se o teritoriji oko koje se spore Kina i Butan, a koja se nalazi na tromeđi Kine, Butana i Indije. Butan tvrdi da Doklam pripada njemu, a Indija ga podržava, dok Kina, pak tvrdi da je to njena teritorija.

Prošlog leta je pojačanu tenziju izazvalo prisustvo kineske vojske u toj oblasti i namera Kine da napravi put na platou koji se spuša do Siliguri koridora, uskog pojasa indijske teritorije koji spaja severnoistočni indijski region sa ostatkom države.

Ako Kina uspe da blokira taj koridor, time će izolovati severnoistočni region Indije, što bi bio razarajući scenario u slučaju rata. Zato je Indija reagovala i poslala svoju vojsku u Doklam, a Čotavail kaže da je ta odluka pažljivo doneta.

Međutim, novi satelitski snimci pokazuju da Kina ponovo povećava prisustvo u tom regionu i to veoma blizu nom mestu gde su se indijske i kineske trupe suočile prošle godine. Izgradila je visoki osmatrački toranj, a vidljiv je i veći broj helidroma i nekoliko desetina armiranih vozila.

Na snimcima koje je objavila vojnoanalitička organizacija Stratfor, vidi se međutim, da ni Indija „ne zabušava“, već i ona gomila avione u vojnim bazama Siliguri Bagdogra i Hasimara, odakle mogu da krenu u napad na Doklam.

Na pitanje Makaeša zašto je Peking toliko odlučan da uspostavi kontrolu na Doklamu, odgovorio je indijski pukovnik Vinajak Bat.

– Važno je ko će biti u prednosti tu. Ako Kinezi budu kontrolisali Doklam, posebno južni Doklam, biće u moućnosti da zaprete koridoru Siliguri. Ako osvoje Doklam, dalje su doline. Biće nam potrebno između devet do 16 bataljona na ovim visokim planinama za odbranu – rekao je on.

Kako je on rekao, Kina sad efektivno ima kontrolu nad platoom, ali ako iskoristi tu stratešku prednost i ode još dalje od one tačke gde su se dve vojske suočile letos „to će značiti rat“.

Ukoliko do rata dođe, Makaeš tvrdi da će Zapad morati da reaguje.

Pre svih se to odnosi na Ameriku, kojoj najmanje odgovara da Kina dodatno ojača i da pri tom napadne važnog američkog saveznika Indiju.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …