Home / U FOKUSU / SAD SE OD OVOGA NEĆE LAKO OPORAVITI: Američki saveznik potpisao veliki sporazum sa Rusijom!

SAD SE OD OVOGA NEĆE LAKO OPORAVITI: Američki saveznik potpisao veliki sporazum sa Rusijom!

Foto: Tanjug / AP
Rusija i Saudijska Arabija potpisale su u Rijadu memorandum o saradnji u energetici i zajedničku izjavu o energetsko-klimatskoj oblasti.

Dokumenti su potpisani u okviru drugog sastanka rusko-saudijske radne grupe za energetiku.

Memorandum o razumevanju u energetskom sektoru potpisali su ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i ministar energetike, industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije Halid el Falih.

Zajednička izjava o energetsko-klimatskoj oblasti potpisana je između Ministarstva energetike Rusije, Roshidrometa (ruska hidrometeorološka služba) i Ministarstva energetike, industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije.

U sredu je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak održao sastanak sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulom Azizom el Saudom. Detalji sastanka nisu objavljeni.

Sastanku je prisustvovao i direktor ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev. Na sastanku je razgovarano o pitanjima investicione saradnje između Rusije i Saudijske Arabije, kao i o realizaciji konkretnih projekata između Fonda, suverenog fonda Saudijske Arabije Javni investicioni fond (PIF) i državnog naftnog preduzeća „Saudi aramko“, inače najveće naftne kompanije na svetu.

Promene u Saudijskoj Arabiji, koja je praktično od otkrića nafte na svojoj teritoriji u potpunosti bila zavisna od SAD-a, pokrenute su nakon istorijske posete kralja Salmana a Sauda Moskvi.

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …