Home / U FOKUSU / OVO JE AMERIČKA NOĆNA MORA: Ruske nuklearne krstareće rakete duge preko 9m i teške 320kg!

OVO JE AMERIČKA NOĆNA MORA: Ruske nuklearne krstareće rakete duge preko 9m i teške 320kg!

Ruske krstareće rakete s nabojnomlaznim motorom P-270 Moskit i P-800 Oniks imaju bojeve glave sa 250-320 kg visokoeksplozivne materije. Američka mornarica, koja nipošto ne bi želela da se njeni brodovi nađu na njihovoj meti, počela je da razvija elektronski odbrambeni sistem baziran na helikopterima (Advanced Offboard Electronic Warfare-AOEW).

rusija- brod- raketa

Raketu P-270 Moskit proizvela je ruska aeronautička kompanija “Raduga dizajn biro”.

Pojavila se 70-tih godina prošlog veka kao protivbrodsko oružje koje se lansira s mora, ali je kasnije značajno usavršena tako da može da se lansira i sa zemlje, iz vazduha, pa čak i ispod površine mora.

Duga je nešto više od devet metara i nosi 320 kg visokoeksplozivnog nuklearnog materijala (odgovara 120 kT TNT). Njena četiri nabojnomlazna motora omogućavaju joj domet od 120 kilometara, a na velikim visinama dostiže brzinu od 3 maha.

Raketa P-800 Oniks veoma liči na Moskit koji je zamenila i iako je malo manja, nije ništa manje zastrašujuća.

Oniks, koji je proizvela ruska firma “NPO Mašinostrojenja”, ušao je u upotrebu osamdesetih godina prošlog veka i ruska vojska ga i danas koristi. Iako je za oko pola metra kraći od svog prethodnika, ima bojevu glavu tešku 250 kg i dostiže brzinu od svega 2,6 maha, ima dvostruko veći domet i ima niz tehnoloških prednosti koje u vreme kada je Moskit proizveden nisu bile na raspolaganju.

500

To su, između ostalog, glava za aktivno-pasivno lociranje radara, pogađanje ciljeva van granica zone vidljivosti (i do 300 kilometara) i sposobnost da leti na visini od manje devet metara iznad površine okeana.

I to nije sve: prošle nedelje ruska vojska objavila je vest da je obavila testiranje nove krstareće rakete, koja će nadmašiti i Moskit i Oniks, a Dmitrij Kornev, urednik sajta MilitaryRussia.ru tvrdi da bi raketa mogla da bude i hipersonična.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …