Home / U FOKUSU / OVO JE NOVI RUSKI ODBRAMBENI CENTAR, TRI PUTA MOĆNIJI OD PENTAGONA!

OVO JE NOVI RUSKI ODBRAMBENI CENTAR, TRI PUTA MOĆNIJI OD PENTAGONA!

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je 19. decembra, na dan zajedničke primopredaje jedinicama vojnih proizvoda, Nacionalni centar za upravljanje odbranom.

rusija- putin- vojska- komanda

Tokom primopredaje, vezu s Nacionalnim centrom uspostavili su komandanti rodova i vidova vojske, vojnih jedinica, kao i predstavnici vojnih preduzeća.

Šef ruske države je istakao da su se javne nabavke za potrebe vojske u 2014. godini povećale 1,5 put u poređenju s prošlom godinom.

Po njegovim rečima, vojska je dobila više od 4,5 hiljade modela oružja i vojne tehnike: 142 aviona, 135 helikoptera, četiri podmornice, 15 brodova i čamaca, 19 zenitno-raketnih sistema, 590 tenkova i oklopnih vozila pešadije.

Osim toga, na dežurstvo su stupila tri strateška raketna sistema „Jars“, modernizovano je sedam strateških bombardera.

„Postigli smo dobar tempo rada“ – konstatovao je Putin i pozvao da se i sledeće godine izvrše svi zadaci u okviru vojnih javnih nabavki, s tim da do kraja godine udeo novih vrsta oružja i tehnike iznosi od 30 do 60 odsto.

Pri tom, ruski vrhovni komandant je zahtevao da se vojna industrija oslobodi zavisnosti od uvoznih tehnologija i da se pokrene proizvodnja modela koji prevazilaze strane konkurente.

„Proizvodnju celokupne linije savremenih modela oružja treba da obezbedi upravo domaća industrija… Treba se osloboditi zavisnosti od uvoza tehnologija, sklopova i mehanizama“ – rekao je Putin tokom sastanka u Ministarstvu odbrane RF posvećenom primopredaji vojnih proizvoda.

rusija- putin- vojska- komanda 1

„Važno je ne samo dati porudžbine našim preduzećima i konstruktorskim biroima, već i pokrenuti proizvodnju koja je bolja nego kod inostranih konkurenata“ – dodao je ruski predsednik.

Nacionalni centar za upravljanje odbranom u Moskvi otvoren je početkom decembra. Kako je prilikom raporta predsedniku rekao načelnik Centra general-potpukovnik Mihail Mizincev, računarska moć Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije tri puta je veća od takvog sistema Pentagona.

Po rečima Mizinceva, srce softversko-hardverskog kompleksa je sistem unifikovanih, teritorijalno raspoređenih, moćnih centara koji dupliraju jedan drugog.

„Njihova zbirna računarska moć prevazilazi pokazatelje takvog sistema za obradu podataka Pentagona tri puta, a količina čuvanih podataka – 19 puta“ – kazao je Mizincev.

„Za funkcionisanje centara za upravljanje Oružanim snagama na jedinstvenom zaštićenom informacionom prostoru stvoren je softversko-hardverski sistem koji suštinski obavlja funkcije automatizovanog sistema za upravljanje odbranom zemlje“ – istakao je Mizincev.

Putin je, inače, zatražio da ruske podmornice plove, a ne da budu u matičnim lukama.

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu preneo je Putinu da će udeo novog i najmodernijeg oružja u 2015-oj u ratnom vazduhoplovstvu biti 33 odsto, u ratnoj mornarici do 51 odsto, u raketnim strateškim snagama do 57 odsto, u vazdušno.kosmičkoj odbrani do 54 odsto, a u padobransko-desantnim jedinicama – do 40 odsto.

Dodao je da će u Oružanim snagama RF broj profesionalnih vojnika krajem sledeće godine dostići 352.000.

(Fakti.org)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …