Home / U FOKUSU / OVO NA ZAPADU NISU OČEKIVALI- SVE MIRIŠE NA VELIKU NEVOLJU: Sada im ostaje da grozničavo razmišljaju šta je to Moskva naumila..

OVO NA ZAPADU NISU OČEKIVALI- SVE MIRIŠE NA VELIKU NEVOLJU: Sada im ostaje da grozničavo razmišljaju šta je to Moskva naumila..

Dva najčešće korišćena platna sistema na svetu – Visa i MasterCard – zabranjeni su od strane Fintech-a, ruskog centra za novu finansijsku tehnologiju, prenosi „Vedomosti daily“.

Prema ovo listu, ruske vlasti ne žele da stranim kompanijama poput Visa-e i MasterCard-a daju pristup najnovijoj finansijskoj tehnologiji u Rusiji. Portparol Fintech-a je za Vedomosti rekao da je ovaj potez povezan sa pitanjima bezbednosti.

Fintech je osnovan u decembru 2016. godine od strane Ruske centralne banke, Sberbanke, VTB-a, Gazprombanke, Alfa banke i drugih velikih banaka i finansijskih institucija. Svrha ovog centra je razvoj i implementacija novih tehnoloških rešenja i digitalizacija ruske ekonomije.

Takođe radi na razvijanju metoda daljinske identifikacije, uključujući tehnologiju za biometrijsku identifikaciju, implementaciju pilot blockchain projekta, i stvaranje jedinstvenog prostora za plaćanje u Rusiji.

Možda ovaj centar ima projekte koji se ne pominju javnosti; možda se radi o kriptografskoj zaštiti i drugim bezbednosnim pitanjima, izjavila je za Vedomosti šefica Nacionalnog saveta za plaćanje Alma Obajeva.

Rusija promoviše sopstveni platni sistem Mir. Svi Rusi zaposleni od strane države i penzioneri su obavezni da zamene svoje Visa i MasterCard debitne kartice sa Mir karticama.

U maju je samo tri odsto Rusa imalo Mir debitne kartice, a 70 odsto ispitanika je reklo da nisu videli potrebu za alternativnm platnim sistemom.

Kako god bilo, ovaj potez Rusije na Zapadu nisu očekivali: Sada im ostaje da grozničavo razmišljaju šta je to Moskva naumila. Sa vestima da je Putin izdao naredbu da se posao oko kriptorublje privodi kraju, sve miriše na veliku nevolju koja iz Moskve ide ka Zapadu.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …